Kitap kurtları fuar yolunda

Bu yıl 34. kez düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, yaklaşık 700 yayınevinin katılımıyla, 7-15 Kasım arasında Büyükçekmece TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kitapseverlerle buluşacak

Bu yılki teması ‘Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak’ olan İstanbul Kitap Fuarı 7 Kasım’da açılıyor. 15 Kasım’a kadar devam edecek olan fuarda, karikatürist Tan Oral ‘Onur Çizeri’ olarak yer alıyor. Fuar süresince, Oral’ın yaşamını anlatan, çalışmaları ve eserlerinden oluşan bir seçkinin sunulduğu sergi ve paneller de ziyaretçilere açık olacak.

Kitap fuarının bu yılki onur konuğu Romanya. ‘Size Bazı Sözcükler Borçluyuz’ sloganıyla yola çıkan Romanyalı katılımcılar, ülkenin önde gelen yayınevlerini tanıtmanın yanı sıra, çeşitli atölye çalışmaları düzenleyecek. Organizasyon kapsamında, Romanya’dan, aralarında Matei Visniec, Dumitru Tepeneag, Mircea Dinescu, Octavian Soviany ve Daniel Cristea-Enache’nin de bulunduğu 12 yazar İstanbul’a geliyor. Geleneksel Balkan müziğini klasik müzikle buluşturan Romanyalı müzisyen Marius Mihalache’in 7 Kasım’daki performansını da takviminize eklemeyi unutmayın.

Aziz Nesin anılacak

Fuarda, doğumunun 100. yılı kutlanan Aziz Nesin’in yaşamı ve edebiyatı üzerine birçok söyleşi ve panel yapılacak. 7 Kasım Cumartesi günü Semih Poroy, Tan Oral ve Erkal Yavi’nin katılımıyla yapılacak olan ‘Aziz Nesin, Karikatür ve Mizah’ başlıklı panel, ilk göze çarpan etkinliklerden. Aziz Nesin Vakfı tarafından Işın Önol küratörlüğünde düzenlenen ve ilk olarak Haziran ayında Depo’da açılan ‘Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015’ sergisi de TÜYAP’a taşınacak ve fuar boyunca ziyarete açık olacak.

7 Kasım’da kaçırılmaması gereken bir etkinlik de NTV Yayınları’ndan. Saat 13.30’da Ara Güler, fuar alanında kitaplarını imzalayacak.

Uruguay’ın eski devlet başkanı Jose Mujica, 8 Kasım Pazar günü fuarda olacak. Mujica’nın, ‘Saraysız Başkan Jose Mujica’ isimli kitabın yazarları Andres Danza ve Ernesto Tulbovit’le birlikte katılacağı söyleşinin yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

13 Kasım Cuma günü yapılacak olan ‘Yasak Kitaplar’ başlıklı panelde, Emin Karaca ve Ragıp Zarakolu, Türkiye’de kitapların yasaklı geçmişini anlatacak.

TÜYAP’ta Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı

Ermeni Soykırımı, 100. yılında, fuar kapsamında düzenlen paneller ve söyleşilerle anılacak. 8 Kasım Pazar günü yapılacak olan ‘100. Yılında Ermeni Soykırımı ve Paramazlar’ başlıklı panele Pakrat Estukyan, Aydın Çubukçu, Aris Nalcı ve Kadir Akın katılıyor. 14 Kasım Cumartesi günü ise, Garo Paylan ve Kadir Akın ‘Ermeni Devrimci Paramaz’ başlıklı bir söyleşide konuşacak. Aynı gün, Aras Yayıncılık tarafından düzenlenen, Ermeni edebiyatının önemli temsilcilerinden Zabel Yesayan’ın hayat hikâyesinin ve eserlerinin inceleneceği ‘Zabel Yesayan’ı Hatırlamak’ başlıklı bir söyleşi olacak. Söyleşiye, kısa bir süre önce Yesayan’ın Aras Yayıncılık etiketiyle çıkan ‘Meliha Nuri Hanım’ adlı eserinin çevirmeni Mehmet Fatih Uslu, Karin Karakaşlı, Hazal Halavut ve Sevan Değirmenciyan konuşmacı olarak katılıyor.

TÜYAP’ta, her yıl Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’yla eşzamanlı olarak düzenlenen Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nı da gezebileceğinizi belirtmeden geçmeyelim. 25. yaşını kutlayan İstanbul Sanat Fuarı bu yıl ‘Geçmişe Tanıklık’ temasıyla, yaklaşık bin sanatçıyı ağırlıyor.

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat

Etiketler

Kitap Fuarı TÜYAP


Yazar Hakkında