Altın Şafak'ın yükselişi endişeyle izleniyor

Yunanistan'da geçen Pazar günü yapılan seçim sonucunda yüzde 7'ye yakın oy alarak 21 milletvekili çıkaran Altın Şafak'ın yükselişi endişeyle izleniyor. Parti lideri Nikos Mihaloliakos düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarını 'korkun, artık biz geliyoruz' diyerek tehdit etti. Toplantının başında, ayağa kalkmak istemeyen basın mensupları dışarı çıkarıldı.

Yunanistan’da seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasının ardından tüm partiler seçim sonuçlarına ilişkin genel merkezlerinde basın toplantıları düzenledi. HaberSol sitesinde yer alan habere göre bunlardan bir tanesinde Yunanistan tarihinde daha önce benzeri görülmemiş sahneler ortaya çıktı. Neonazi Altın Şafak örgütünün basın açıklamasını dinlemeye giden basın emekçileri, faşist Altın Şafak üyleri tarafından, partinin başkanı Nikos Mihaloliakos’un içeri girerken ayağa kalkmaya ve saygı duruşunda bulunmaya zorlandı. Buna itiraz eden basın emekçilerinin üzerine yürüyen dazlak üyeler, ayağa kalkmayanları dışarı atmakla tehdit etti.

Mihaloliakos'un tipik bir faşist lider gibi bir yandan 'bağımsızlık', 'küresel spekülatörlerin boyunduruğundan kurtulmak' gibi sol söylemler kullandığı gözlenirken, diğer yandan Yunanistan'daki durumdan göçmen işçileri suçlayan açıklamalar yapması çelişkiye yol açtı..

İşte Mihaloliakos'un basın toplantısının görüntüleri:

KKE Atina Milletvekili Kaneli: “Basın emekçileri tepki göstermeli”

Yunanistan’da çok ses getiren bu olayın ertesinde kendisi de ülkenin en tanınan gazetecilerinden ve televizyon spikerlerinden bir olan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Atina milletvekili Liana Kaneli, konuk olduğu ANT1 kanalında açıklamalarda bulundu. Kaneli ANT'ye “Sendikal örgütümden şu konu hakkında bir açıklama yayımlamasını bekliyor ve talep ediyorum: Bundan böyle gazetecilik bir “şef” içeri girerken gazetecilerin onu selamlaması için ayağa kalkmak zorunda olduğu koşullarda mı yapılacak?” dedi.

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Faşist