Ermenistan'da muhalefet seçim sonuçlarına itiraz etti

Ermenistan'da hafta sonu gerçekleşen seçimlerin galibi, Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın lideri olduğu iktidardaki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi (HHK) olurken, açıklanan resmi seçim sonuçlarından tatmin olmayan muhalefet, seçimlere hile karıştığını iddia etti.

Ermenistan'da haftasonu yapılan sonuçların resmi sonuçları belli oldu. Seçimlerden Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi (HHK) galip çıkarken, muhalifler seçimlere hile karıştığı iddiasında bulundu.

Ermenistan seçimlerinde  Cumhuriyetçi Parti oylarını arttırarak halihazırdaki iktidarını pekiştirirdi. Müreffeh Ermenistan Partisi oylarını ikiye katladı ve büyük bir sürprize imza attı. Ter-Petrosyan’ın siyasi bloku EUK’nın güçlükle barajı aşabildiği seçimlerde, diğer partiler ise hayal kırıklığına uğradı.

Seçim ihlalleri

HHK yüzde 44,5 oy alırken, koalisyon hükümetinin ikinci ortağı Müreffeh Ermenistan Partisi (BHK) ise seçmenlerin yaklaşık yüzde 30'unun desteğini alarak bir önceki seçimlere göre büyük bir çıkış gerçekleştirdi. Bu iki parti dışında üç parti ile eski Devlet Başkanı Levon Ter-Petrosyan'ın lideri olduğu 18 partinin oluşturduğu Ermeni Milli Kongresi (ANC) de barajı aşarak meclise girme hakkı kazandı.

Ermenistan'da 250 gözlemciyle seçimleri izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yetkilileri, seçimlerin büyük ölçüde güvenilir ve adil geçtiğini, buna karşın pek çok yerde de seçim ihlallerinin tespit edildiğini açıkladı. 

İktidarın seçim sonuçlarını çarpıttığını ve seçmenlere baskı yaptığını savunan muhaliflerin, seçim sonuçlarıyla ilgili protesto gösterileri düzenlemesi bekleniyor.

(Kaynak: Zaman)

 

 

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan Gündem