İlk mesajı sivil anayasaya destek oldu

201 oyla Yargıtay Başkanlığı'na seçilen Ali Alkan, 'Sivil anayasa için TBMM'ye destek vereceğiz' diye konuştu. Yargıtay'da hiç kimsenin 'belli bir grubun, belli bir düşüncenin ve belli bir inancın temsilcisi durumunda' olmadığını ifade eden Alkan, önceliği yargının hızlandırılmasına vereceklerini belirtti.

Nazım Kaynak'ın yaş haddinden emekli olmasıyla boşalan Yargıtay Başkanlığı'na seçilen Ali Alkan, sivil ve demokratik anayasa için TBMM'ye destek olacağını söyledi. Dün yapılan seçimde başkanlık için Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Kemalettin Yüksel, 13. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Alkan ve 5. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul yarıştı. 13. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Alkan, ilk turda 201 oy alarak Yargıtay Başkanlığı'na seçildi. Kemalettin Yüksel 39, Ahmet Ceylani Tuğrul ise 92 oyda kaldı.

Erdal Sanlı'nın yaş haddinden emekli olmasıyla boşalan Yargıtay 1. Başkanvekilliği için de seçim yapıldı. İki aday arasındaki seçimde, Yargıtay 23. Hukuk Dairesi Başkanı Mahmut Bilgen 200 oyla galip oldu.

Yargılama hızlandırılacak

Alkan, Yargıtay Genel Kurul Salonu'ndaki basın toplantısında, yargının hızlandırılması ile iş yükünün azaltılmasının öncelikleri arasında olduğunu vurguladı. İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi ve insana verilen değerin Yargıtay kararlarına yansıması için gayret sarf edeceğini dile getiren Alkan, Yargıtay'ın bu dönemde de cumhuriyet ve demokrasinin teminatı olacağını söyledi. Gazetecilerin, 'Yargıtay kulislerinde bazı adayların Başbakan Erdoğan'ı kastederek, 'Beyefendinin de desteği var' dediği, bunun karşısında yeni üyelerin başka bir grubu temsilen kulis çalışmaları yaptığı' şeklindeki iddiaları sorması üzerine Alkan, 'Yargıtay'da hiç kimse belli bir grubun, belli bir düşüncenin ve belli bir inancın temsilcisi durumunda değildir' diye konuştu. 1997 yılında Yargıtay Üyesi olan Ali Alkan, 14 Eylül 2009'da 13. Hukuk Dairesi Başkanı seçildi.

(Taraf)