PYD: 'Göçmen Mülkü Kanunu’ çıkarılmadı

Suriye’deki Süryani ve Ermeni kurumları ortak bir bildiri yayınlayarak, PYD ve YPG'yi özel mülkü gasp etmek, zorla askere almak, haksız vergi koymak ve kilise okullarının müfredatına müdahale etmekle suçlamıştı. PYD Eş Başkanlık Danışmanı Dibo, ANF'ye yaptığı açıklamada iddialara karşı çıktı.

PYD EŞ Başkanlık Danışmanlarından Shinko Dibo, ANF'ye konuşarak, Suriye'deki on altı Hıristiyan kurumunun bildirisindeki iddialara karşı çıktı. Dibo, bildiride aktarıldığı gibi bir ‘Göçmen Mülkü Kanunu’ çıkarılmadığını söyleyip "Özel mülkiyetin korunması konusunda çıkacak olan bir yasanın önceliği de Süryani, Asuri ve Arap halkımızın özel mülklerini korumayı başat bir görev olarak görür" dedi.

Demokratik Özerk Yönetim'in Hukuk Meclisi tarafından özel mükiyetin korunmasına yönelik bir kanun tartışması olduğunu açıklayan Dibo, bunun nedenleriniyse ANF'ye yaptığı açıklamada şöyle ifade etti:

"Kanun gündeme geldi ama daha yasalaşan bir durum yok"

"Açıklanan raporda bahsi geçen, özellikle Süryanilerin yoğun olduğu Til Temir ile Arapların yoğun olduğu Til Hemis bölgeleri bir dönem DAİŞ çetelerinin işgali altındaydı. Buralarda yaşayan Arap ve Süryani halkından insanların çoğunluğu buraları terk etti. Bu bölgeler YPG/YPJ tarafından özgürleştirildikten sonra oraya geri dönüşler yaşanmaya başladı. Geri dönüşler ile birlikte Arap ve Süryani halkımızdan bazıları arasında sorunlar yaşanmaya başladı. Bazıları geri dönen kişilerin arazi ve mallarını gitmeden evvel kendilerine sattığını iddia ederek, geriye dönen insanların mallarını, mülklerini vermek istemiyordu. Bu nedenle sorunlar yaşanmaya başladı. Cizîrê Demokratik Özerk Yönetim bünyesindeki Hukuk Meclisi bu durum üzerine bir kanun ile özellikle buralardan savaş nedeniyle göç eden Süryani ve Arap kardeşlerimizin mülklerini koruma altına almayı gündemine aldı. Ancak daha yasalaşan ve sonuçlanan bir durum yoktur. Bu kanun ile amacımız kimsenin mülkiyetine el koymak değil, aksine bu bölgelerden ayrıldıktan sonra müliyetine başkaları tarafından el konulan insanlarımızın mülkiyetini korumak ve bu nedenle oluşabilecek olası husumetlerin önüne  geçmektir."

Zorla askere alma yok

YPG’nin Süryani gençlerini zorla askere aldığı yönünde çıkan iddialara karşı çıkan Dibo, "YPG’nin kimseyi zorlayarak saflarında askerlik yaptırması mümkün değil" diye konuştu.

 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında