Surp Pırgiç Hastanesi’nden radyoloji bölümüne yatırım

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi, radyoloji bölümüne yaptığı son teknolojik yatırımlarla, dünyada az sayıda merkezde bulunan tıbbî tanı cihazlarını bünyesine kazandırdı.

9 Kasım Pazartesi günü hastanede hizmete geçirilen bilgisayarlı tomografi (BT) cihazı, dünyada ilk kez Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde kullanılacak; son teknoloji ürünü manyetik rezonans (MR) cihazı ise bu ayın sonunda hizmete girecek. Söz konusu tıbbî tanı cihazı da dünyada sadece altı merkezde bulunuyor ve Türkiye’de, Surp Pırgiç Hastanesi dışında tek bir yerde kullanılıyor.

Hastanede dokuz yıl önce düzenlenen bir toplantıda radyoloji merkezinin yenilenmesinin gündeme geldiğini kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, “Bu yenilemeyi yaparken hastanemize son teknolojiyi kazandırmış olmaktan ve bu gurur verici gelişmeyi paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Tanılarda kesinlik

Hastaların konforunu artıran ve verdiği radyasyonun düşük olması nedeniyle, kansere neden olma riski diğer cihazlara oranla daha düşük olan yeni BT cihazı, güçlü görüntüleme teknolojisi sayesinde tanılarda kesinlik oranını yükseltiyor. MR ise gürültüsüz ve hızlı çalışması sayesinde, hastaların yaşadığı kapalı alan korkusunu ortadan kaldırıyor. Hastanenin başhekimi Ardaş Akdağ, cihazlarla ilgili yeniliklerden birkaçını şöyle anlattı:

“Sürekli kontrol altında olması gereken hastalar, yüksek radyasyon nedeniyle tomografiden çekinir ve hastalıklarının ilerleyişini takip edemezler. Düşük radyasyon öncelikle bu riski ortadan kaldırıyor. Ayrıca böbrek hastalarına ilaçlı tomografi yapamazsınız, bu yüzden bazı tanıların yapılmasında zorlanılır. Yeni teknoloji sayesinde, damardan ilaç verilmeden son derece ayrıntılı görüntüler elde edilebiliyor. Ölümlere ve uzun süreli komalara yol açan beyne pıhtı gitmesi gibi durumlar, eski tip cihazlarda üç-dört gün sonrasında tespit edilebiliyordu, bu da çok sayıda hastaya ancak iş işten geçtikten sonra müdahale edilmesine neden oluyordu. Bu cihaz, hastaneye intikal eden bir hastada böyle bir durum varsa, durumu test ânında gösteriyor.

Yeni nesil MR’ın getirdiği en önemli yenilik, herhangi bir kitlenin, biyopsiye ihtiyaç olmaksızın, kötü huylu olup olmadığını hem kısa sürede, hem de kesin bir şekilde göstermesi. Bu, hastalar için çok önemli bir gelişme, çünkü çoğu zaman bu biyopsiler için çok ciddi ameliyatlar yapılması gerekiyordu. Ayrıca bu tanı o kadar kısa bir sürede elde edilebiliyor ki, mesela bebek hastalara eskiden olduğu gibi anestezi yapılmasına gerek kalmıyor. Bebek annesinin kucağındayken, güvenle, çok kısa bir sürede sonuçları elde edebiliyoruz.”

Kurulum aşamasında olan cihazın başında, teknik ayrıntıları Başhekim’le birlikte heyecanla paylaşan Bedros Şirinoğlu, “Surp Pırgiç Hastanesi kâr amacı gütmediğinden, hastalar bu hizmete, karşılayabilecekleri bir maliyetle erişebilecek ve şifa bulacaklar” dedi.

Kategoriler

Toplum Sağlık



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.