Davutoğlu: Türkiye, IŞİD’e karşı kara destekli stratejide rol almaya hazır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CNN International’da Christiane Amanpour’un sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, IŞİD'le mücadelede Türkiye'nin koalisyon dâhilinde oluşturulacak bir stratejide rol almaya hazır olduğunu söyledi ve kara operasyonunun da dâhil olduğuna işaret etti.

Christiane Amanpour'un “Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'le mücadelede kara operasyonu düzenleyip düzenlenmeyeceğine” ilişkin sorusuna Davutoğlu şu yanıtı verdi 

"Kara gücü, hep birlikte konuşmamız, paylaşmamız gereken bir durum. Hava ve kara operasyonu olmak üzere bütünleşmiş bir stratejiye ihtiyacımız var. Ancak Türkiye tek başına tüm yükü üstlenemez. Eğer koalisyon ve çok iyi bütünleşmiş bir strateji varsa, Türkiye her anlamda rol almaya hazırdır." 

Amanpour'un "Kara operasyonu da dâhil mi?" sorusunu da Davutoğlu, "Evet, elbette. Aksi takdirde IŞİD'e karşı karadan operasyon düzenlenirken sahada güç boşluğunun devam etmesi IŞİD'in yerine başka bir terörist grubun ortaya çıkmasına sebep olur. Suriye krizini kapsamlı şekilde çözmeliyiz" sözleriyle yanıtladı.

Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidarda kalması durumunda Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri döneceklerini düşünmediğini belirtti.

Batılı diplomatların Suriye'de geçiş sürecinde Esad'ın kalmasına yönelik söylemlerine ilişkin de Davutoğlu, "Asıl soru Esad'ın nasıl ve ne kadar iktidarda kalacağı değil, Esad'ın ne zaman ve nasıl gideceği" dedi.

“Hiçbir partinin sözlerine engel olunmadı”

Başbakan, Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar olduğu eleştirileri için de "Elbette herkes bizi eleştirebilir. Fakat bunlar gerçeği yansıtmıyor. Bu seçimlerde yaklaşık 20 parti yarıştı. Hiç kimsenin sözlerine engel olunmadı" dedi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında