Ermeni-Alman Dostluk Bahçesi Türk lobisinden çekiniyor

Almanya’nın en büyük botanik bahçesi olan Dortmund’daki Rombergpark’ta yer alacak olan Alman-Ermeni dostluk bahçesiyle ilgili, Almanya’daki Türklerin tepkisinden çekinildiği için henüz bir tanıtım yapılmadı.

Alman-Ermeni dostluğunu simgelemek için Almanya parlamentosu Bundestag’ın Başkanı Norbert Lammert’in girişimiyle, bir botanik bahçesi hazırlanıyor. Almanya’nın en büyük botanik bahçesi olan Dortmund’daki Rombergpark’ta yer alacak olan bahçeye, Almanya’daki Türklerin tepkisinden çekinildiği için henüz bir tanıtım yapılmadı.

‘İşbirliği artacak’

Bahçe projesinde aktif görev alan Almanya’daki Ermeni Akademisyenler Birliği Başkanı Azat Ordukhanyan, “Ermenistan ve Almanya’dan farklı kurumların bahçeye katkı sunmaları, bu kurumlar arasında işbirliğini artıracak. Bu da bilimsel ve kültürel anlamda Avrupa’yla daha sıkı bir entegrasyon anlamına geliyor” dedi.

Alman-Ermeni Dostluk Bahçesi, bazı tarihçilere göre, Ermenistan doğumlu olduğu söylenen İmparatoriçe Theophanu’nun adını taşıyacak.

Ordukhanyan, henüz bahçeye bilgilendirme tabelalarının asılmadığı belirtti. Almanya’daki Türklerin ağaçlara zarar verebileceğini ve bu nedenle ağaçlar güçlenene kadar bekleyeceklerini söyleyen Ordukhanyan, “Almanya’daki Türk lobisi, Ermeni Soykırımı’yla ilgili projelerin önüne geçmek için sürekli engeller çıkarıyor” dedi. Bundestag’daki Ermeni Soykırımı yasa tasarısına da değinen akademisyen, “Bundestag’daki tereddütün nedenleri var. Norbert Lammert’in Ermenilere karşı olumlu bir yaklaşımı var, 24 Nisan’daki etkinlikte de bir konuşma yaptı. Bundestag’a düşüncelerimizi aktarmak konusunda yeni bir yaklaşıma ihtiyacımız var” dedi.

Etiketler

Almanya Ermeniler


Yazar Hakkında