İHH Suriye'deki kayıp gazetecilerle görüştü

İHH Vakıf Başkanı Bülent Yıldırım ve beraberindeki heyet Suriye'de kaybolan Adem Özköse ve Hamit Coşkun ile görüştü. Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç, yaklaşık 2 aydır kendilerinden haber alınmayan gazetecilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Oruç, gazetecilerle iletişim kurulmasında 'insani diplomasi'nin rolüne vurgu yapıyor.

İHH Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç, gazetecilerin Suriye hükümeti tarafından Şam'da tutulduğunu ancak durumlarının iyi olduğunu söyledi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ve beraberindeki heyet Suriye'de kaybolan Adem Özköse ve Hamit Coşkun ile görüştü. İHH Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç, yaklaşık 2 aydır kendilerinden haber alınmayan gazetecilerin herhangi bir fiziki darbeye maruz kalmadıklarını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Sağlık durumları iyi

İHH Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç, 'Kaybolduklarından itibaren İHH olarak sürekli iletişim halinde kalmaya ulaşmaya çalışıyoruz. İHH 20 yıllık birikimiyle bölgedeki tüm tarafların saygısını kazanmış bir sivil toplum kuruluşudur. Uluslararası manada da artık batılı kurumların yoğun olarak yaptıklarını insani diplomasi alanında bu çalışmayı başlattı. Uzun bir süreç oldu. İran'dan ve Suriye'den yetkililerle ve şu anda Suriye'deki muhaliflerle yapılan görüşmeler onlarla yaptırılan bir iletişim sadece Hamit ve Adem'in değil Suriye'de zarar gören tüm sivillerin hangi ülke vatandaşı olursa olsunlar serbest bırakılmasına yönelik yürütülen çalışmanın bu belki daha ilk adımı. Şam'da Suriye'de Hamit ve Adem'i ziyaret ettik. Onların sağlık durumlarını kendi gözümüzle iyi olduklarını gördük. 2 aydır kendilerinden haber alınamıyor. Kendileriyle ilgili hiçbir bilginin Türkiye'de olmadığını düşünüyorlar. Ama şu anda biz biliyoruz ki Suriye'de ve Şam'da tutuluyorlar. Süreç şu anda iyi gidiyor bu görüşmeler devam edecek. Umut ediyoruz ki çok fazla uzamadan da hızlıca Hamit ve Adem'i Türkiye'ye getiririz' dedi.

İnsani diplomasi ilk defa işe yarıyor

Gazeteci Hamit ve Adem'in Suriye rejiminin kontrolü altında olan bir yerde tutulduklarını anlatan Oruç, 'Bizim arkadaşlarımızın ziyaret ettiği yer orada hükümetin rejimin kontrolü olan bir yerde tutuluyorlar, onların elindeler. Bunların görüşmeleri yapılıyor. Bu ilk defa Türkiye'de altını çizerek söylüyorum insani diplomasinin çalışabileceğini gösteriyor. Biz bölgede ne yaşanıra yaşansın kim kiminle kavga ediyor olsun insanız oradaki insanların hepsine insan olduğu için biz değer veriyoruz' diyekonuştu.

Herhangi bir fiziki darbeye maruz kalmadıklarını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten Oruç, 'Bizim görüşmelerde öğrendiğimiz ve bizi en çok sevindiren şeylerden bir tanesi hiçbir fiziki darbeye maruz kalmamışlar. Su anda sıhhatleri ve sağlıkları oldukça iyi. Yaralandıkları çok ciddi manada darbe aldıkları söyleniyordu bunların hiç birinin doğru olmadığını kendi gözümüzle görmüş olduk. Artık şunu biliyoruz ki Adem ve Hamit Şam'da Suriye devletinin elindeler. Bundan sonra hayati tehlikeleriyle alakalı da endişelerimiz son derece az' dedi.