Silvan ateş altında

Dokuz gündür abluka altında olan Silvan’da çatışmalar şiddetleniyor. HDP Eşbaşkanı Demirtaş, “Polis operasyonunun ötesinde ordunun da dahil olduğu bir şehir savaşı yaşanıyor” derken, HDP Silvan’a giden milletvekili heyetiyle ve halkla irtibatlarının kesildiğini ve yarın HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve milletvekillerinin Silvan'a gideceğini duyurdu.

Dokuz gündür abluka altında olan ve şimdiye kadar altı kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır Silvan’da bu sabah başlayan helikopter ve tankların da kullanıldığı geniş çaplı operasyonda çatışmalar akşam saatlerinde de devam etti.

Çatışmalarda bir asker ve bir polis hayatını kaybederken dün ilçeye giden HDP heyeti için ise "Halk ve arkadaşlarımızla irtibatımız kesildi" açıklaması yapıldı.

Silvan’daki şiddetli çatışmalar devam ederken HDP’den “Gökyüzünde helikopterler ve insansız hava araçları tur atıyor. Özel harekat, jandarma ve asker tanklarla, zırhlı araçlarla, toplarla, keskin nişancılarla ilçede operasyon yapıyor. İlçenin tepelerine yerleştirilen tanklardan mahallelere top atışı sürüyor. Türkiye, AKP ve Saray eliyle büyük bir şiddet sarmalı içine sürükleniyor, adeta ateşe atılıyor. Devlet şiddetinin ve hak ihlallerinin dozu her gün katlanarak artıyor. Başta yaşam hakkı olmak üzere tüm temel insan hakları ihlal ediliyor. Oradaki milletvekillerimiz ağır tehdit altında. Ancak tüm örtme çabalarına rağmen yaşananlar Türkiye ve dünya kamuoyundan gizlenemiyor” açıklaması yaptı. HDP’den akşamüzeri gelen açıklamada ise Eşbaşkan Figen Yüksekdağ ve bir grup milletvekilinin yarın Silvan’a gideceği duyuruldu. 

Demirtaş: Ordunun da dahil olduğu şehir savaşı yaşanıyor

Belçika’dan yayın yapan Nuçe TV’nin yayınına katılan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise Silvan'da ordunun da dahil olduğu bir şehir savaşı yaşandığı söyleyerek "Sonuna kadar halkımızla direnmeye hazırız" diye konuştu. Abluka altındaki üç mahalleden sağlıklı bilgi alamadıklarını söyleyen Demirtaş, "Ancak havadan ve karadan yoğun bir bombardıman olduğu anlaşılıyor” diye konuştu.  Silvan'daki çatışmanın en yoğun döneminin yaşadığını söyleyen Demirtaş, "Helikopterden saldırı yapıldığı biliniyor. Polis operasyonunun ötesinde ordunun da dahil olduğu bir şehir savaşı yaşanıyor. Ortada 'kamu düzenini sağlama' açısından bir polis operasyonu yok. Ordunun dahil olduğu bir şehir savaşı var. Kara kuvvetleri, şehre girme konusunda tereddüt ediyordu. Şehrin hakim tepelerine konumlanmıştı. Ancak bugün polis ve asker birlikte operasyon gerçekleştiriyor" vurgusunu yaptı.

HDP: Terörle mücadele değil, halkı sindirme operasyonu

Öte yandan HDP MYK’dan yapılan açıklamada Diyarbakır’ın Silvan ilçesi 2 ayı aşkın bir süredir kuşatma ve saldırı altında olduğu ve çok sayıdaki ölü ve yaralı hakkında sağlıklı bilgi alınamadığını belirtildi. “Yüzlerce ev ve işyeri kullanılamaz hale getirildi. Birçok mahallede ekmek, elektrik ve su yok. İlçede internet ve cep telefonu erişimi sağlanamıyor” denilen açıklamada “Silvan ve diğer ilçelerdeki saldırılar ‘terörle mücadele’ değil, halkı sindirme ve teslim alma operasyonlarıdır” denildi. Türkiye’nin batısındaki sessizliğin kaygı verici olduğuna da değinen açıklamada “Bugün Silvan’da yaşananlara, yarın bir başka yerde yaşanacaklara sessiz kalmayalım. Güçlerimizi bir araya getirelim. Hükümeti bir kez daha operasyonları durdurmaya ve Kürt halkının siyasi iradesine saygı duymaya çağırıyoruz” vurgusu yapıldı.

Silopi, İdil ve İstanbul’da destek yürüyüşü

Diğer taraftan akşam saatlerinde abluka altındaki mahallelere doğru yürüyüşe geçen Silvanlılara polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. İlçe genelinde ise ses çıkarma eylemiyle saldırılar protesto edilmeye devam edildi.

Ayrıca Şırnak'ın Silopi ve İdil ilçelerinde de Silvan’daki saldırıyı protesto etmek için yürüyüşler düzenlendi. Silopi’deki yürüyüşe katılan HDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Halkımız çok çetin günlerden geçiyor. Devlet tüm gücüyle saldırılarına devam ediyor ama ne olursa olsun halkımız kendi yolundan dönmeyecektir” dedi.  İdil’deki yürüyüşe katılan HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encu de "AKP bu sorunun çözümünün nasıl mümkün olabileceğini bildiği halde katliamlarına devam ediyor. Siz de, biz de biliyoruz ki sorunun muhatabı ve çözüm merkezi Sayın Öcalan'dır. Onun için bir an evvel müzakerelere kaldığınız yerden devam edin" diye konuştu. Silvan’daki çatışma İstanbul’un çeşitli yerlerinde de oturma eylemleri ve yürüyüşlerle protesto edildi.

Yarın Diyarbakır’da yürüyüş var

Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek ise Diyarbakır halkını yarın Silvan için yapılacak yürüyüşe çağırdı. Şimşek, katliam provası ve girişimlerine Diyarbakır halkının sessiz kalmaması gerektiğini söyledi. Yürüyüş yarın (12 Kasım) saat saat 14.00'te DBP Diyarbakır İl Eş Başkanlığı önünden başlayacak.

Diyarbakır Barosu’ndan yardım kampanyası çağrısı

Diyarbakır Diyarbakır Barosu da Silvan’da sabah saatlerinde yaptığı incelemelerden sonra sivil halkının yaşamını tehdit eden operasyonun durdurulması ve Silvan halkının güvenliğinin sağlanması için mahallelerden çekilme çağrısı yaptı. Ayrıca halkın 9 gündür olumsuz hava koşulları ve abluka nedeniyle süt, mama, kadın ihtiyaçları olduğunu ve Silvan halkına acil yardım kampanyası başlattığını duyurdu. 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Silvan


Yazar Hakkında