Peşmergeden Şengal’i IŞİD’den kurtarma operasyonu

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergeler ve Ezidi savaşçılar bu sabah Şengal'in IŞİD'in elinden alınması için taarruz başlattı.

Sabah saat 7.00 sıralarında başlayan Iraklı Kürt birliklerin taaruzuna ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının da hava saldırılarıyla destek verdiği belirtiliyor. 

BBC’ye göre 7 bin 500 Peşmergenin ve Ezidi savaşçının katıldığı operasyonda önce top ve roketlerle örgüt hedef alındı, ardından da ağır silahlar eşliğinde karadan ilerleme başladı.

Rûdaw’ın peşmerge kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Güney Kürdistan ile Rojava’yı birbirine bağlayan uluslararası karayolu ve 47’nci Cadde’nin yanısıra Gabara  ve Tılşor köyleri kurtarıldı.

Kürt birlikleri ve ABD ordusu, bu beklenen harekâta karşı IŞİD'in de bölgedeki militan sayısını 600'e çıkardığını belirtti.

BBC'nin Şengal bölgesinden bildiren muhabiri Jim Muir, hava ve kara operasyonlarının başlamasıyla Şengal merkezinden dumanlar yükseldiğini bildiriyor.

Yaklaşık bir ay önce Kürt birlikler kentin bir kısmının kontrolünü ele geçirmişti.

Operasyonu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani denetliyor.

IŞİD, Ezidi nüfusun yoğunlukta olduğu Şengal'in kontrolünü geçen yıl Ağustos ayında ele geçirmiş, on binlerce Ezidi, Şengal dağına kaçmaya zorlanmıştı. Binlerce Ezidi kadın ve çocuk da IŞİD'e esir düşmüştü.

Kent, IŞİD'in iki ana kalesi Suriye'de Rakka ve Kuzey Irak'ta Musul'un arasında stratejik bir konumda bulunuyor. Şengal'in IŞİD'den geri alınmasıyla örgütün ikmal yolları da kesilmiş olacak.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında