BDP'li Kaplan, Türk ve Tuğluk'tan Ergenekon davasına müdahillik talebi

BDP milletvekili Hasip Kaplan ile bağımsız milletvekilleri ve DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Ergenekon davasına müdahil olmak için başvuruda bulundular. Davanın bugün görülen duruşmasında sanık Bekir Çelik'e, Sivas Ermeni cemaati Minas Durmazgüler'e yönelik suikast hazırlıklarına ilişkin soru yöneltildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 61'i tutuklu 256 sanıklı Ergenekon davasında, mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, Ahmet Türk, Hasip Kaplan ve Aysel Tuğluk'un avukatları aracılığıyla mahkemeye dilekçe sunarak davaya müdahil olma talebinde bulunduklarını açıkladı.

Kaplan, Türk ve Tuğluk, Ergenekon ile birleştirilmeden önce İnternet Andıcı Davası'na iki kez müdahil olmak için başvurmuşlardı. Ancak mahkeme, bu isimler 'atılı suçlardan zarar görmedikleri' gerekçesiyle talebi reddetmişti. Kaplan, Türk ve Tuğluk, davaların birleşmesinin ardından tekrar müdahillik talebinde bulundu.

Suikast tabancası

Ergenekon Davası’nın öğleden sonraki bölümünde ise tutuksuz sanıklar ifade verdi. Öğretmen olduğunu söyleyen tutuksuz sanık Bekir Çelik, 'Sivas Ermeni cemaati lideri Minas Durmazgüler’e suikast hazırlığı ve suikastle ilgili kalem tabancayı taşıdığına ilişkin sorulara cevap verdi. Kalem silahı kendisine ’Adnan’ isimli arkadaşının hediye ettiğini iddia eden sanık Çelik, 'Hediyeyi alarak hata yaptık. Bir anlık gaflet. Zaten silahın içinde bir tane mermi vardı. silah bozuktu ve basit bir silahtı' ifadelerini kullandı. Minas Durmazgüler’i tanımadığını söyleyen Çelik, 1994 ve 2001 yılları arasında Sivas Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptığını dile getirdi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in 'Ülkücü militan diye bir şey duydun mu?' sorusuna ise sanık Çelik, 'Duymadım' diye cevap verdi. Savcı Pekgüzel’in, 'Bir rahatsızlığın var mı, ellerin titriyor' sorusuna sanık Çelik, 'Hayır bir rahatsızlığım yok. Ancak böyle bir şeyle ilk kez karşılaşıyorum. Heyecandan olabilir' dedi.

Şahin için 'bütünleştirici insan' savunması

Davanın tutuksuz sanığı Garip İrfan Torun, adı kontrgerilla yapılanmasıyla anılan İbrahim Şahin'in Alevi cemaati liderlerine suikast hazırlıklarıyla ilgili olarak, Şahin'i 'geçmişi şanlı biri' olarak tanımlayarak savundu.

Torun, Özel Harekât dairesi eski başkanı, kontrgerillanın önemli isimlerinden olan İbrahim Şahin'le ilgili açıklamalarda bulundu. 'Geçmişi şanlı biri' olarak tanımladığı İbrahim Şahin'in Alevi cemaatleri liderlerine suikast düzenleyeceği 'iddialarına' katılmadığını söyleyen Ergenekon sanığı İrfan Torun, 'Çünkü İbrahim Şahin birleştirici ve bütünleştirici bir insandır' dedi.

Torun bununla birlikte, 'Ayrıca devlet bünyesinde terörle mücadele birimi kurulacağı ve İbrahim Şahin’in de bu birimin başına getirtileceği Sivas’ta konuşuluyordu. Bence İbrahim Şahin’i konuyla ilgili birileri kandırmış olabilir. Çünkü Şahin hasta ve kulakları duymuyor' diye konuştu.

'Vatana hizmet' söylemi

Sanık Torun, dava sanıklarından bazılarının 'vatana ve millete hizmet ettiğini' öne sürerek, 'Bu ülkenin bayrağının yanına başka bayrak dikmek isteyenler elini kolunu sallayarak dışarda geziyor iken, vatanına, milletine ve ülkesine hizmet etmiş bu insanların böyle bir davada yargılanması beni çok üzüyor. Hem kendimin hem de bu değerli insanların beraatini talep ediyorum' dedi.

Kategoriler

Güncel Gündem