Ovacık Belediye Başkanı: Israrla çalışmak gerekiyor

G20 Zirvesi önce iklim krizine karşı söz politikaların tartışıldığı 'İklim Forumu' bugün de devam ediyor. Dünkü oturumda konuşan Dersim'in Ovacık ilçesi Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, belediyedeki çalışmalarını anlattı.

İklim formu tartışmaları devam ediyor. Komünist başkan olarak tanınan Dersim'in Ovacık ilçesi Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, belediyedeki çalışmalarını anlattı. Maçoğlu,"İklim değişikliğinin etkisi bize orman yangını ve hes olarak geri dönüyor" dedi.

Komünist başkan olarak tanınan Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Boğaziçi Üniversitesinde devam eden İklim Formunda, Heinrich Boell Stiftung Derneği tarafından düzenlenen "Kalkınma Açmazının Çıkış Yolu; İklim Politikaları ve Küresel Alternatifler" başlıklı oturumda konuştu. Maçoğlu, belediye çalışmalarını anlattı.

Ovacık'ta sosyal,politik ve ekonomik yapıyı önemsediklerini ve ilçede yönetebilme kabiliyetini geliştirmek için halk meclisleri kurduklarını söyleyen Maçoğlu, "Kendi yerelleşmemizi sağlamaya çalıştık. Yönetilebilirliği tartıştık. Halk meclislerini kurunca çok heyecanlandık. Nasıl yapılacağını bilmiyorduk. Fatsa ve Amed deneyimleri vardı ama çok gelişmemişti. Sosyalistlerin bilmesi gereken bir şey var. Kararlılıkla ve ısrarla çalışmak gerekiyor" diye konuştu. 

Basında geniş yer bulan uygulamaların kararlarının halk meclislerinde alındığını belirten Maçoğlu şunları söyledi, "ilk alınan karar ulaşımın ücretsiz olması kararıydı. Belediye neden zarar ediyor diye düşündüler. Belediyenin, belediye başkanın malı gibi düşünüyorlardı. Arabalara önce kumbara koyduk. Sonra halk meclisleri onu da kaldırdı. Karar alma mekanizmaları güçlendikçe yönetim kabiliyetleri gelişiyor. Ayrıca biz aldığımız kararlar yasal olmasa dahi, cezai yaptırımı olsa dahi uygulamaya karar verdik."

Maçoğlu, ilçede suyu bedava dağıtmak istediklerini ancak böyle bir uygulamanın belediyenin, belediye meclisiyle beraber görevden alınmasına neden olacağı için suyu çok ucuz verdiklerini ve kamu kurumlarının su ücretlerini arttırdıklarını söyledi.

Maçoğlu, tarım politikalarıyla ilgili uygulamalarını da anlattı:

"Bölgede tarımla ilgili çalışmalar yaptık. Patates, nohut ve fasulye için çalışmaya başladık. Patatesi kadın meclisleri yapıyor tek başına. Köylüler çalışıyor ve çok küçükten başladık. Amacım üretici ile tüketici arasındaki tüccarları çıkartmaktı. Sanayi gazları olmadan üretimin yapılabildiğini gösterdik."

Maçoğlu, "İklim değişikliğinin bölgedeki etkilerini biz orman yangınları ve HES'ler olarak görüyoruz" dedi.

İklim Forumu bugün de devam ediyor. Programa ulaşmak için tıklayınız. 

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.