Sekiz hekime Suruç cezası

33 gencin öldürüldüğü Suruç Katliamı’nın Van’daki protestosuna katılan Ağrı Tabip Odası Başkanı Dr. Ulaş Yılmaz’ın da aralarında olduğu sekiz hekime “meslekten men” cezası verildi.

20 Temmuz’da 33 gencin canlı bomba saldırısıyla öldürüldüğü Suruç Katliamı’nı kınadığı için hakkında soruşturma açılan ve görevden uzaklaştırılan Ağrı Tabip Odası Başkanı Dr. Ulaş Yılmaz’ın da aralarında olduğu sekiz hekime “meslekten men” cezası verildi.

Yılmaz, 23 Temmuz’da katıldığı protestoda “yasadışı sloganlar atıldığı” gerekçesiyle Ağrı Valisi Musa Işın tarafından görevinden uzaklaştırılmıştı.

Valinin özel tasarrufu

Cumhuriyet’in haberine göre, meslekten men kararının henüz kendisine tebliğ edilmediğini söyleyen Yılmaz, “Son kararı Sağlık Bakanlığı verecek. Türkiye’nin her yerinde olay kınandı. Ağrı’da olanlar valinin özel tasarrufu. Sindirme politikası uygulanıyor. Belediyenin HDP’de olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz” diye konuştu.

Kendisiyle birlikte toplam 8 kişi için valiliğe bağlı disiplin kurulundan “meslekten men” cezası çıktığını ve üç meslektaşına bu kararın tebliğ edildiğini söyleyen Yılmaz, “Disiplin Kurulu sekiz kişi için meslekten men yönünde karar bildirdi. Ancak ben dahil beş kişiye karar halen tebliğ edilmedi” diye konuştu.

Tabipler Birliği ve Psikiyatri Derneği’nden tepki

Türkiye Tabipler Birliği (TTB) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) de yaptığı ortak açıklamayla sekiz hekimin meslekten men cezasına çarptırılmasına tepki göstererek, “Sağlık Bakanlığı yetkilileri bir an önce antidemokratik soruşturma sürecinden vazgeçmelidir” talebinde bulundu.  Açıklamada şunlar kaydedildi: “ 20 Temmuz 2015’te Suruç'ta yaşanan IŞİD terörüyle 33 gencin katledilmesi üzerine tüm Türkiye'de olduğu gibi Ağrı'da da, ‘IŞİD ve işbirlikçi AKP'nin Suruç katliamını kınıyoruz’ ana pankartıyla TTB’nin de içinde bulunduğu emek örgütleri tarafından ortak basın açıklaması yapılmıştır. Basın açıklamasının sonrasında, Ağrı Valiliği tarafından, aralarında Ağrı Tabip Odası Başkanı, aynı zamanda Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi olan Dr. Ulaş Yılmaz'ın da bulunduğu 11 kişi hakkında soruşturma açılmış, bu kişiler soruşturma sürecinde görevlerinden uzaklaştırılmışlardır.

Barışı savunmak hata mıdır?

17 Eylül 2015’te soruşturma açılanlara göreve dönebileceklerine yönelik yazılar tebliğ edilmiştir. Fakat aynı gün bu kişiler Terörle Mücadele Şubesi'nden aranarak ifade vermek üzere emniyete çağrılmışlardır. Kişilere gözaltı prosedürü uygulanarak giriş ve çıkışta sağlık raporu alınmış, pasaport kontrolü yapılmış; ardından da savcılık kararı ile serbest bırakılmışlardır.
Soruşturma sürecinde görevinden uzaklaştırılan, 15 gün sonra bir yazıyla yeniden görevine başlayan Dr. Ulaş Yılmaz'a, tüm bunlar yetmezmiş gibi, şimdi de memuriyetten çıkarılma istemiyle soruşturma açıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Dr. Ulaş Yılmaz nasıl bir mesleki hata yapmıştır ki meslektaşımızın memuriyetten çıkarılması istenmektedir? İyi hekimlik etiğinin bir gereği olarak yaşamı, barışı savunmak mıdır hatası?”

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Suruç doktor


Yazar Hakkında