‘Silvan yalnız değildir, çünkü Türkiye yalnız’

Barış Bloku, Silvan’da 11. gününe giren ablukaya dikkat çekmek için bir toplantı düzenledi. Sebahat Tuncel, Melda Onur, Ali Şeker, Filiz Kerestecioğlu, Raşit Tükel gibi isimlerin katıldığı toplantıda yazar Murathan Mungan “Silvan yalnız değildir, çünkü Türkiye yalnız. Bu köprüden önce son çıkış. Uyandık uyandık, yoksa bizi çok daha kötü günler bekliyor. Aynı toprakta yaşıyoruz ama aynı dünyanın insanı olamıyoruz” diye konuştu.

Barış Bloku, Silvan’da 11. gününe giren çatışmalara ve ablukaya dikkat çekmek için bugün (13 Kasım 2015) düzenlediği toplantıyla “Silvan yalnız değildir” çağrısı yaparken, uluslararası kurum ve kuruluşlara da “Silvan ablukasını kıralım” başlığıyla destek isteyen mektuplar gönderdi.

Toplantıda konuşan yazar Murathan Mungan,  Silvan'ın yalnız olmadığını, asıl yalnız olanın Türkiye olduğunu söylerken, CHP İstanbul eski milletvekili Melda Onur “Silvan, sanki başka bir ülkedeymiş gibi görülüyor. Ben asker çocuğuyum. Barışı sadece siviller için değil herkes için istiyoruz. Savaşı istemiyoruz" dedi. 

Toplantıya, HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP ve CHP milletvekilleri ve çok sayıda blok bileşeni kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı. Toplantı, Barış Bloku Eş Sözcüsü Gencay Gürsoy'un açılış konuşmasıyla başladı.  Gürsoy, "Bugün ne kadar can kaybının olduğu, kesin olarak bilinmiyor. Kamuoyunu harekete geçirmeye çağırıyoruz" diye konuştu. Gürsoy, daha sonra Barış Bloku'nun dayanışma için uluslararası kuruluşlara dört dilde yazdığı çağrı mektubunu okudu. 

Onur: Bu ülkenin halkı, Silvan'ı farklı bir ülkedeymiş gibi görmemeli

Gürsoy'dan sonra konuşan CHP eski milletvekili Melda Onur, “Her şey normalmiş gibi bakılmak isteniyor. 1 Kasım seçimlerinden önce sanki onlar iktidar değilmiş gibi yaklaşıyorlar. Ama onlar 1 Kasım'dan önce de iktidardı. Silvan'ı, bu ülkenin halkı farklı bir ülkedeymiş gibi görmemesi gerekiyor. Sanki başka bir ülkedeymiş gibi görülüyor. Ben asker çocuğuyum. Barışı sadece siviller için değil herkes için istiyoruz. Savaşı istemiyoruz" dedi.  

Kerestecioğlu: Yarın Silvan biter başka yer başlar

HDP İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise tüm duygularını kaybetmiş bir iktidarla karşı karşıya olunduğuna vurgu yaparak, “Konuşarak çözülmeyecek hiçbir şey yok. İnsan yaşamından daha değerli bir şey olamaz. Herkes gözlemcilerini göndersin. Sınırlar aşılmaya başlansın. Bir ilçe kuşatma altında. Yarın Silvan biter başka yer başlar" ifadesinde bulundu.
'O toplar Silvan'ın barışa olan inancını kıramayacak'

Silvan-Der Başkanı Ali İhsan Dinçer konuşmasında “11 gündür bir damla su ve bir ekmek girmeyen evler var. Halk bodrumlarda yaşıyor. 'Beş terörist öldürüldü' diyorsunuz. Bunlardan üç kişiyi ben bizzat tanıyorum. Milletvekilinin çıkamadığı bir yerde sivil insanlar nasıl çıkacak? O toplar Silvan'ın barışa olan inancını kıramayacak. Silvan'ı hiçbir güç kendi toprağından koparamayacaktır" dedi. 

Tuncel: Yeniden masaya dönülsün 

HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, Kürt güçlerinin Şengal'i geri almasına değinerek başladığı konuşmasında "Şengal özgür artık. Sevinçli haberimiz var. Bugünkü haber umarım bu acıları dindirir" dedi.  Sorunun sadece Silvan olmadığını kaydeden Tuncel, “Varto yaşandı, Cizre yaşandı. Barışın olması için müzakerelere dönülmesi gerekiyor. AKP'nin savaş politikasından vazgeçmesi gerekir. Kamu güvenliği insanlarını katlederek, topla tüfekle mi sağlanır? İnsanlar zulme karşı direnecek. Bu insanlık onurunun gereğidir. Saldırmakla bir şey sağlanmaz. Yeniden masaya dönülmesi gerekir” diye konuştu. Tuncel, konuşmasını "7 Haziran seçimlerinden sonra 600'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Batı ile doğu arasında ciddi bir bölünme var. Duyguda bölünüyoruz. Halkları birbirine karşı getirenlere karşı sivil dayanışmayı güçlü kılmamız gerekiyor. Biz ses çıkarmazsak kimse ses çıkarmaz. Her savaşın elbet bir barışı olacaktır” sözleriyle sonlandırdı. 

Yazar Mungan: Silvan değil, Türkiye yalnız 

Yazar ve şair Murathan Mungan ise Silvan'ın yalnız olmadığını, asıl yalnız olanın Türkiye olduğunu dile getirerek, "Silvan yalnız değildir, çünkü Türkiye yalnız. Silvan'ı yalnızlıktan kurtarmak için Türkiye'nin yalnızlıktan kurtulması gerekir. Bu köprüden son çıkış. Uyandık uyandık, yoksa bizi çok daha kötü günler bekliyor. Barışı sahasına indirmek gerekiyor. Bütün demokratik kesimleri ayaklandırmak için yeni bir dil oluşturmak gerekiyor" dedi. 

'Aynı toprakta yaşıyoruz ama aynı dünyanın insanı olamıyoruz'

Silvan'ı yalnızlıktan kurtarmak için Türkiye'yi yalnızlıktan kurtarmak gerektiğine vurgu yapan Mungan, "Enternasyonalist olmamız gerekiyor. Eşit olunmadan beraber olunmaz. Akılları çoğaltmak önemlidir. Başını çevirenlerin önüne artık belgeler koymamız gerekiyor. Göz önünde olan şeyleri görmemekten geliyoruz. Aynı toprakta yaşıyoruz ama aynı dünyanın insanı olamıyoruz. Gelecek kuşaklar için aydınlık bir gelecek istiyorsak daha yapılacak çok şey var" sözleriyle konuşmasını bitirdi.  

CHP'li Şeker: Zihinlerdeki ayrılığı yok etmemiz lazım

CHP milletvekili Ali Şeker, “Devlet o kadar kolaycılığa gitti ki beş yaşındaki çocuğu da 70 yaşındaki insanı da terörist ilan edebiliyor. Sadece halk değil, polis ve asker de ölüme gönderiliyor. Bunu hep birlikte engellemeliyiz. Zihinlerdeki ayrılığı yok etmemiz lazım. Bu korkunç bir bölünme" diye konuştu. 

Tükel: Devlet eliyle bir abluka söz konusu

En son konuşan TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ise “Ortada görülen bir tablo var. Bir ablukaya alınan mahalleler, tedavi edilemeyen yaralılar var. Bunun yanında görülmeyen durumlar var. Aşılamalar yapılamıyor. Çocuklar aşısız yaşayacak. Bunlar telafi edilecek durumlar değil. Bir mahalle, bir şehir abluka altına alınır mı? Devlet eliyle bir abluka söz konusu. Bu ablukanın kaldırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Kategoriler

Güncel