Paris'te silahlı ve bombalı saldırı: En az 128 ölü

Fransa’nın başkenti Paris’te yedi ayrı noktada silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. En az 128 kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin ağır yaralı olduğu açıklandı. Fransa'nın sınırları kapandı, olağanüstü hal ilan edildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te Almanya-Fransa futbol maçının yapıldığı stadın yakınlarında, bir konser salonunda ve bir restaurantta saldırı düzenlendi. 128 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ülkede 3 günlük yas ilan edildi. 

IŞİD Paris saldırılarını üstlendi

IŞİD Arapça ve Fransızca olarak yayınladığı mesajda en az 128 kişinin öldüğü saldırıları örgütün düzenlediği belirtildi.

Saldırıların amacının "Fransa mevcut politikalarına devam ettikçe hedefte olacak" mesajını vermek olduğu ifade ediliyor.

Hollanda Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırılar sonrası yaptığı açıklamada saldırıları, 'beklenmeyen bir terörist saldırı' olarak nitelendirdi, saldırının faillerinin IŞİD olduğunu açıkladı. 

Fransa emniyeti, Paris'in çevresindeki Ile-de-France bölgesindeki bazı semtlerde gösterilere ve toplanmalara izin verilmeyeceğini açıkladı.

Almanya Fransa maçı

Fransa-Almanya Euro 2016 hazırlık maçının oynandığı Stade de France yakınında üç ayrı patlama meydana geldi. Patlamalardan birinin intihar saldırısı sonucu gerçekleştiği söylendi.
Saldırılarda 40'a yakın kişi hayatını kaybetti.

Patlamalar sırasında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da stadyumdaydı.

Konser salonu

Silahlı saldırganlar Paris’te 11. Bölge'de bulunan Bataclan Konser Salonu'nda çok sayıda kişiyi rehin aldı. Polisin düzenlediği kurtarma operasyonu sırasında, saldırganlar 100 kişiyi öldürdükleri bildirilidi. Saldırganlar üzerlerindeki bombayı patlattı. 

Restorantta saldırı 

Paris 10. Bölge’de bulunan bir restoranda gerçekleşen silahlı saldırıda ise 18 kişi hayatını kaybetti.
Polis operasyonuyla sonlanan rehine eylemi ise 11. Bölge’deki Bataclan Konser Salonu’nda Eagles of Death Metal konseri sırasında gerçekleşti. Eagles of the Death Metal, Jesse Hughes ve Queens of the Stone Age'den Josh Homme'un ortak projesi. Hommes, grubun Avrupa turnesine katılmamıştı.

Olağanüstü hal ilan edildi 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırılara çok sert yanıt vereceklerini söyledi. Ülkenin sınır kapılarının kapandığını açıklayan Hollande, Fransa'da olağan üstü hal ilan edildiğini söyledi.

Paris belediyesi kent ile ilgili bir dizi önemli karar aldı.

Başkentteki okulların dışında müze, kütüphane, yüzme havuzu, spor salonları ve halk pazarlarının açılmamasını kararlaştırdı.

Paris'te bugün oynanması planlanan Racing 92 ile Glasgow arasındaki Avrupa Rugby Kupası mücadelesi ve pazar günü yapılacak Paris Saint Germain-Tremblay hentbol müsabakası iptal edildi.

Fransa’daki yerel ve bölgesel gazeteler, bugünkü manşetlerini terörist saldırıya ayırırken, "Paris savaşta" başlığını ön plana çıkardılar.

Liberation "Paris’te katliam" başlığı ile çıkarken, sağ eğilimli Le Figaro, "Paris’in ortasında savaş" başlığını tercih etti.
Le Parisen gazetesi ise "Paris’te korku dolu gece" yaşandığını yazdı.

Sarkozy’den destek 

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi Lideri Nicolas Sarkozy yaptığı açıklama ile hükümetin, olağanüstü hal ve sınırların kapatılması uygulamasına tam destek verdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı François Hollande, bugün Elysee Sarayı’nda Savunma Konseyi'ni toplayacak.

İngiltere'de acil durum toplantısı 

İngiltere Başbakanı David Cameron, Paris'te dün gece meydana gelen terör saldırılarının ardından acil durum toplantısı yapılacağını açıkladı.

Cameron, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Paris'teki "korkunç ve iğrenç" saldırılar nedeniyle Başbakanlıkta düzenlenecek acil durum toplantısına başkanlık edeceğini bildirdi.

David Cameron, saldırıların ardından Twitter hesabından, "Paris'te meydana gelen olaylarla sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız Fransız halkıyla. Yardım için elimizden geleni yapacağız" mesajını paylaşmıştı.

Belçika sınır kontrollerine başladı

Belçika, Paris'teki saldırıların ardından Fransa ile olan sınırında kontrollere başladı.
Belçika Başbakanı Charles Michel'in bir sözcüsü, Paris'teki saldırıların ardından Fransa'dan karayolu, demiryolu ve havayolu ile gelişlerde sınır kontrolüne başlandığını açıkladı.

Kategoriler

Güncel

Etiketler

Fransa Paris