Petrosyan seçim sonuçlarını protesto ediyor

Levon Ter-Petrosyan dün (8 Mayıs Salı) Yerevan Özgürlük Meydanı’nda seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere bir miting düzenledi. Kendilerine oy veren seçmenlere teşekkür eden Ermenistan Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan iktidarı sert bir dille eleştirmeye devam etti ve mazbatasını almayacağını belirtti.

Yerevan’daki Özgürlük Meydanı’nda seçim sonuçlarını değerlendiren Levon Ter-Petrosyan, konuşmasına Ermeni Ulusal Kongresi (EUK) milletvekili adaylarını destekleyen seçmenlere teşekkür ederek başladı.

Seçim yolsuzluklarına ilişkin konuşmak istemediğini söyleyen Ter-Petrosyan, ne yazık ki yapılan her seçimin bir öncekinden daha kötü olduğu yönündeki iddiasının teyit olduğunu ve iktidarın yeni mekanizmalar geliştirerek gözlemcileri aldatabilmeyi başarabildiğini iddia etti.

Ermenistan’daki hâkim rejimin hırsızlar, rüşvetçiler, caniler, cahiller ve görgüsüzlerin elinde olduğunu söyleyerek iktidarı sert bir şekilde eleştirmeyi sürdüren Ter-Petrosyan, uluslararası toplumun daha önceden olduğu gibi jeopolitik amaçları çerçevesinde demokrasi ve insan haklarını ikinci planda görerek, Serj Sarkisyan yönetimindeki rejimi, çıkarlarına hizmet ettiği müddetçe gözeteceğini ifade etti.

Ülkenin geleceğini muğlâk gördüğünü kaydeden Ter-Petrosyan, EUK’nın ilan ettiği bütün amaçlara ulaşmak için mücadelesine devam edeceğini belirtti. Ter-Petrosyan, EUK ve diğer muhalif güç oylarının Meclis çoğunluğunu temsil etmemesi sebebiyle milletvekili mazbatasını almayacağını ifade etti. Ter-Petrosyan ayrıca eski cumhurbaşkanı hüviyetini de hatırlattı ve bu kararının mücadeleye son vereceği anlamına gelmediğini, gücü elverdiği sürece Koçaryan-Sarkisyan ittifakına karşı mücadelesini sürdüreceğini açıkladı.

Petrosyan’a ilk destek Paşinyan’dan

EUK siyasi blokunun milletvekili adayları arasında 7. sırada bulunan ve parlamentoya girmeye hak kazanan Nikol Paşinyan, EUK’nın ve Ter-Petrosyan’ın parlamentoya girerek mücadelesini sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

Ermenistan’da gerçekleşenleri ‘sivil soykırım’ olarak nitelendiren Nikol Paşinyan ″EUK Grubu parlamentoya gitmeli ve değişim için her gün mücadele etmeli; parlamento olanakları devrim amaçları için kullanılmalı″ dedi.

Paşinyan, Levon Ter-Petrosyan’ın liderliğinde EUK’nın ile kendisine verilen oylara riayet edeğini ve mazbatasını alarak yeni mücadele olanağını kullanmak üzere parlamentoya gideceğini de sözlerine ekledi.

6 Mayıs’ta gerçekleştirilen V. Dönem Millet Meclisi Milletvekili Genel Seçimleri resmi olmayan sonuçlarına göre parlamentoya giren 5 parti ve bir siyasi blok şunlar: 

Ermenistan Cumhuriyetçi Parti (ECP): % 44.05 (663.066);

Müreffeh Ermenistan Partisi (MEP): %30.20 (454.684)

Ermeni Ulusal Kongresi: % 7.10 (106.910)

Miras Partisi: % 5.79 (87.095)

Ermeni Devrimci Federasyonu-Daşnaksutyun (EDF): % 5.73 (86.296)

Hukuk Ülkesi Partisi (HÜP): %5.49 (82.690) 

Kategoriler

Güncel Ermenistan