Obama: Güvenliğimizi sağlamalı ama mültecilere de kapımızı açmalıyız

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Antalya'daki G-20 Zirvesi'nin kapanışında yaptığı konuşmada, “Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yeri yok” dedi. Obama “Mültecilere kapılarımızı açmak zorundayız. Ama güvenliği de sağlamak zorundayız” diye konuştu.

Antalya’da üç gündür devam eden G20 zirvesinin kapanışında konuşan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama,. G20 zirvesi sırasında katılan bütün ülkelerin teröre karşı birlik içinde durdukları yönünde sarsılmaz bir mesaj verdiklerini söyleyerek, Suriye'de diplomatik çözüm noktasında, hala taraflar arasında Suriye Devlet Başkanı Esad'ın yönetimde kalıp kalmayacağı hakkında farklı düşünceler olduğunun da altını çizdi. Obama, "Bizim görüşümüz hala onun Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığı yönünde" ifadelerini kullandı.

Amerikan askeri hata olur

Amerikan ordusunun istese Musul, Rakka ya da Ramadi'ye kadar girebileceğini ancak geçmişteki tecrübelerin tekrarlanmasından endişe ettiklerini söyleyen Obama, IŞİD tehdidine karşı Suriye'ye çok sayıda Amerikan askeri konuşlandırmanın "hata" olacağını vurguladı. Obama, "Suriye'ye 50 bin asker gönderdik diyelim, Yemen ya da Libya'da bir saldırı olursa ne olacak" diye konuştu. 

 

IŞİD’e 8 bin hava saldırısı

Amerikan Başkanı, IŞİD ile mücadelede "güvenli veya uçuşa yasak bölge"nin "amaca zarar verici" olduğunu belirterek, böylesi bir alan oluşturmanın saha operasyonu gerektireceğini söyledi. Suriye’de IŞİD’e koalisyon güçleri olarak 8 bin hava saldırısı yapıldığını kaydeden Amerikan Başkanı Obama, şöyle konuştu: “IŞİD’i yok ediyoruz. IŞİD’in geri çekileceğini gördük. IŞİD bugün Suriye ve Irak’ta daha az toprağa sahiptir. Bu kazanımların devam etmesi gerekirse daha fazla devletin katılımı gerekir. IŞİD’i Irak ve Suriye’de yenmek yeterli değildir.

Mültecilere kapımızı açmak zorundayız

Türkiye, Lübnan, Ürdün devletleri şu anda inanılmaz büyük bir yük kaldırıyor. Bu ülkeleri mülteciler karşısında tek başına bırakamayız. Bütün ülkelerin güvenliğine önem veriyoruz. Suriyeliler de dahil olmak üzere daha fazla mülteci almaya devam ettikçe terör sorunlarının yanında mağdurlar da artıyor. Mültecilere kapılarımızı açmak zorundayız. Ama güvenliği de sağlamak zorundayız.” 

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında