Mazlum-Der: Silvan'dan 25 bin kişi göç etti

Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi, 12 günün ardından sokağa çıkma yasağının geçen Cumartesi sona erdiği Silvan’la ilgili raporu açıkladı.

Silvan'da 12 gün devam eden sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından 14 Kasım'da ilçeye giderek incelemelerde bulunan MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, bu incelemelerine dair hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

Şube Yöneticisi Derya Tanrıverdi, operasyonun uygulama şekli, görgü tanıklarının aktarımı ve inceleme çalışmaları sonucunda, sivillerin can ve mal güvenliğini tehdit edecek nitelik taşıdığını, sivil yurttaşların gerçek silahlar kullanılmak suretiyle hedef alındığı tespit edildiğini söyledi.  

Mazlum-Der Yönetim Kurulu üyesi Derya Tanrıverdi, Silvan’da 3 mahalleden yaklaşık 25 bin kişinin evlerini terk ederek, başka mahalle ya da farklı illere göç ettiğini söyledi.  

Çatışmaların olduğu mahallelerde güvenlik güçlerince duvarlara yazılar yazıldığını söyleyen Tanrıverdi, "Bu yazılamalar çatışma mahallinde yaşayan sivillere karşı yerleşik bir nefret duygu durumunun yaşandığına işarettir. Yaşananlara ve yazılamalara maruz kalan mahalle sakinleri ve özellikle çocuklar otoriteye karşı güvensizlik ve nefret duygularına sahip olma eğilimi taşımaktadır" dedi. Tanrıverdi, duvara yazı yazanların saptanarak, soruşturma açılmasını istedi. 

Derya Tanrıverdi, çatışmalar nedeniyle 3 mahalle başta olmak üzere Silvan'da ticari faaliyet durma noktasına geldiğini ifade ederek, "Birçok işletme ve işyeri kepenkleri kırılarak kullanılamaz hale getirilmiştir. Bazı dükkan ve marketlerin ateşe verildiği görülmüştür" diye konuştu. 

Mazlum-Der, PKK’ye de çağrıda bulundu:  

"PKK tarafından çatışmalar derhal sivil alandan uzaklaştırılmalı, gündelik hayatı şiddet kullanmak suretiyle aksatan YDG-H silahlı eylemlerini, yol kesme ve benzeri hareketlerini durdurarak legal alana dönmeli ve şiddete dayalı hareket tarzını terk etmelidir. Silvan sokaklarına açılmış hendekler ile yığılmış siperler eski haline getirilerek sokakların normal haline kavuşması sağlanmalıdır."

Devlet yetkililerince sivil ölümlerinin görmezden gelindiğini de ifade eden Tanrıverdi, bu nedenle  kamuoyundan ve yaşamlarını yitirenlerden özür dilenmesini istedi.

Tazminat 

Çatışmalarda ölenler ve yaralananlarla ilgili adli sürecin başlatılması gerektiğini söyleyen Tanrıverdi, "Operasyonlara katılan emniyet güçlerinin silahlarına el konularak ölü ve yaralıların vücutlarından çıkan mermi çekirdekleri üzerinde balistik inceleme yapılmalı. Olaylarda kastı, ihmali ve kusuru olanlar tespit edilerek açığa alınmalı. Haklarında adli ve idari süreçler adil ve etkin bir şekilde işletilerek sorumlular cezalandırılmak suretiyle kamu vicdanı tatmin edilmelidir" dedi

Yürütülecek adli ve idari süreçler ile paralel olarak çatışmalarda yaşamlarını yitirenlerin ailelerine ve yaralılara tazminat ödenmesi  gerektiğini söyleyen Tanrıverdi, "Evleri ve iş yerleri zarar gören vatandaşların zararları da komisyon kurulup belirlenerek tazmin edilmelidir" diye konuştu.

TEOG sınavı 

Derya Tanrıverdi, öğrencilerin de çatışmalardan olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, "8'inci sınıfta öğrenim gören ve 25-26 Kasım tarihlerinde TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavına girecek olan öğrencilerin çatışmalı süreçten doğrudan etkilenmesi ve eğitim haklarının engellenmesi sebebiyle yaşıtlarıyla ortak sınava girmelerinin adil olmayacağını ve bu yüzden Silvan genelinde TEOG sınavının 12-13 Aralık tarihlerinde yapılacak mazeret sınavına eş olarak yapılmasını talep ediyoruz" dedi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

Silvan Mazlum-Der


Yazar Hakkında