'O dalgalarda ülke boğulur'

Başbakan Erdoğan 28 Şubat’ın 4. dalgasını değerlendirdi: 'Bir dalga, iki dalga, üç dalga, dört dalga filan bunlar toplumun huzurunu doğrusu kaçırıyor. Bu dalgalar böyle arka arkaya geldikçe o dalgalarda kusura bakmasınlar ülke boğulur...' Başbakan ayrıca, 'tek din' ifadesi için yapılan eleştirileri haklı bularak 'bu bir dil sürçmesidir' dedi.

Erdoğan, İtalya ziyareti dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda soruları yanıtladı.

“28 Şubat ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği, bu soruşturmanın nereye kadar uzanacağına yönelik yorumlar bulunduğu ve askeri kadroya yönelik operasyonlar yapıldığı” hatırlatılarak, Erdoğan’a bu konudaki değerlendirmesi soruldu.

Erdoğan şöyle konuştu:

'Bu iş bu kadar uzatılmamalıdır'

“Şu anda tabi 28 Şubat ile ilgili belli bir süreç işliyor. Ancak böyle bir dalga, iki dalga, üç dalga, dört dalga filan. Bunlar toplumun huzurunu da doğrusu kaçırıyor. Bundan bizler de ciddi manada rahatsızız. Yani atılması gereken adımlar atılır, biter, geçer. Ama bu dalgalar böyle arka arkaya geldikçe o dalgalarda kusura bakmasınlar ülke boğulur. Bu kadar bu iş bence uzatılmamalıdır”

Başbakan davaya müdahil olacak mı

Erdoğan, “28 Şubat davaya dönüşürse müdahil olma sinyali geldi hükümetten. Ancak o döneme sadece hükümete ilişkin değil şahıslara yönelik de bazı suçlar söz konusu, darbe söz konusu. Siz de o dönem mağduriyet yaşadınız. Sizin şahsi bir müdahilliğiniz olabilir mi?” sorusuna da, “Belli şeyler de vardır ki burada 28 Şubat ile ilgili şahsıma yönelik olan veya bu ülkede o dönemin sıkıntısını yaşamış olan ama partiler ama kurum kuruluşlar, neyse, onlarla ilgili de böyle bir süreç iddianame kabul edildiği anda, dava başladığı anda, bu işte hakkını arayanlar tabii ki hakkını arayacaktır. Ben de ararım veya aramam, kararımı bu süreç başladığında tabi veririm. Onun için şu anda bir şey söylemem doğru olmaz” yanıtını verdi.

Erdoğan: 'Tek din' için eleştirenler haklı

“Tek din” ifadesine ilişkin soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi: ”Orada, bizim Genel Merkez Gençlik Kollarımızın kongresinde bu oldu ve bir gün önce de oldu. Bir dil sürçmesidir ve eleştiriyi yapanlar haklıdır. Bizim bu ifadelerimizin temeli aslında Afyon’da başlamıştır, bugüne kadar gelmiştir ve bunu Türkiye’nin her yerinde benim söylediğim dört başlıktır. Bunun bir tanesi biliyorsunuz tek millettir, ikincisi tek bayraktır, tek vatandır, tek devlettir. O gün orada ’tek vatan’ yerine tek dini söylemiş oldum. Bu bir dil sürçmesidir.”

‘Başkanlık için kararı halk verir, Biz rahatız’

Erdoğan, ”Başkanlık sistemiyle ilgili muhalefet partilerinden çeşitli eleştiriler geldi. Bahçeli, ’sosyal ortam içinde şu anda başkanlık sisteminin uygun olmadığını’ söyledi. Değerlendirmeniz nedir?” sorusu üzerine, şunları kaydetti:
”Her şeyi tartışmalıyız, konuşmalıyız ve bundan da çekinmemeliyiz. Nihayetinde bunun kararını kim verir? Halkımız. Şu anda bir yeni anayasa yapılacak, yapılmasına çalışıyoruz. Bu yeni anayasa çalışmaları içerisinde başkanlık veya yarı başkanlık o da tartışılır. Yeni anayasada bu yerini alır veya almaz bu ayrı bir konu. Biz gayet rahatız.”

İtalya ile 6 anlaşma 

İlki İzmir’de 2008 yılında yapılan Türkiye-İtalya hükümetlerarası zirvenin ikincisi dün İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında 7 bakanın katıldığı toplantıda İtalya ile ekonomik anlaşmaların ağırlıkta olduğu 6 anlaşma imzalandı. Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren İtalya Başbakanı Mario Monti, “Ekonomik, jeopolitik ve kültürel açıdan Türkiye AB’ye kayda değer bir katkı sağlayabilir” dedi.

(vE)

Kategoriler

Güncel Gündem