Çocuktan al gerçek haberi

20 Kasım, Dünya Çocuk Hakları Günü. Agos Gazetesi'nin desteği ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇoÇa) ve Medya Bölümü işbirliğiyle altı hafta önce başlayan çocuk haberciliği projesi ile Özel Karagözyan Ermeni Ortaokulu'nda hak odaklı çocuk haberciliği atölyeleri yapılıyor.

Neredeyse her ay en az bir çocuğun çeşitli nedenlerden ötürü ölüm haberini aldığımız Türkiye'de, çocuklar hangi kültürden ya da sosyoekonomik sınıftan gelirse gelsin, yetişkinler tarafından ihmal ve çeşitli boyutlarlardaki şiddet davranışı nedeniyle hayatını kaybediyor. Çocukların en çok ihtiyaç duydukları, kendilerini rahatça ifade edebilecekleri, kendilerini fikirleri nedeniyle aşağılanıp, alay edilmedikleri, farklı gelişimsel ve duygusal özellikleri olsa bile kimlikleriyle var olabildikleri, kendilerini güvende hissettikleri ortamları ve ilişki biçimlerini yetişkinler yeterince sağlayamıyor. Ebeveynler, çocuğuyla ilgilenmeyi en lüks tableti almak olarak görürken milli eğitim sistemi çocuğu ödeve boğarak onu sadece akademik başarı üzerinden değerlendiriyor.

Yetişkinlere hatırlatmak

Yetişkinler anne baba, öğretmen bazen de devlet kurumları olarak çocukların ‘serpilmesinde’ çok müdahaleci olabiliyor. Çocuklarla birlikte hareket etmek yerine çoğu zaman en azılı düşmanlarmış gibi onların karşısında yer alıyor.

Çocuk hakları tam da bu nedenlerle yetişkinlere çocuğun haklarını hatırlamak için önem kazanıyor.

Haberin devamı haftaya Agos’ta

Bugün, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. 1989 yılında 193 ülke tarafından onaylanan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocukların haklarını güvence altına almak için bundan tam 26 yıl önce imzalandı. Türkiye bu sözleşmeyi 1990 yılında imzaladı ve sözleşme 1995 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Agos Gazetesi'nin desteği ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇoÇa) ve Medya Bölümü işbirliğiyle altı hafta önce başlayan çocuk haberciliği projesi ile Özel Karagözyan Ermeni Ortaokulu'nda bir çocuk çalışanı ve dört üniversite öğrencisi ile hak odaklı çocuk haberciliği atölyeleri yapılıyor. Seçimler sonrası hak ihlallerine dur demek için çocuklar da kendi haklarını savunan partiler tasarladılar. Haberin ayrıntılarını önümüzdeki hafta okuyabilirsiniz. Ama öncelikle çocuklardan Vanensa ve Lara'nın bu çalışma üzerine röportajlarına kulak verelim. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, kutlu olsun!

Çocuklar ne istiyor?

Merhaba, bize kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba, benim adım Vanensa, 11 yaşındayım, bale yapıyorum. Merhaba ben de Lara. 11 yaşındayım ve 5. sınıfa gidiyorum.

Neden böyle bir çalışmaya katılmak istediniz?

Çocukları seviyoruz ve onlara inanıyoruz.

Parti kurmaya nasıl karar verdiniz?

Yetişkinlere çocukların da hakları olduğunu hatırlatmak istedik.

Peki, bu partinin amacı nedir?

Çocukların haklarını savunmak.

Partiyi yetişkinlere nasıl tanıtmayı düşünüyorsunuz?

 Gazete ve internette haber yazarak. 





Yazar Hakkında