Başörtülü çalışma hakkı için anayasal güvence istendi

Başörtülü kadınlar, çalışma haklarının güvence altına alınması talebini TBMM Anayasa Komisyonu'na iletmek için bir imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde, 'hakarete ve ayrımcılığa uğramaktan ve toplumda yok sayılmaktan ve 'görünmez olmaktan' yorulduk' ifadeleri yer aldı.

Çalışma hakkına ambargo konmuş başörtülü kadınlar, Yeni Anayasa ile ‘Başörtülü Çalışma Hakkı’ istiyorlar. 28 Şubat Darbesi'nin yargılanmaya başlandığı bu günlerde, her alanda süren başörtüsü yasağı nedeniyle kadınlar hala çalışma haklarından oluyorlar.

Kamuda başörtüsü yasağı ile karşılaşan başörtülü kadınlar bunun yansıması olarak özel sektörde kısıtlı alanlarda çalışırken de hak sömürüsüne maruz kalmakta. Kadın çalışana verilen işin bir lütuf olarak görülmesi, eşit işe düşük ücret verilmesi, sigortasız çalışmaya zorlanması ya da 'görünmez' alanlarda çalışmasının istenmesi  sorunlardan birkaçı.

Kamusal alanda çalışma taleplerini ve sıkıntılarını dile getiren başörtülü bir gurup kadın “Yeni Anayasa’dan “Başörtülü Çalışma Hakkı” istediler.  Başörtüsü ile çalışma hakkı üzerine bir imza kampanyası da başlattılar.  

Görünmez olmaktan yorulduk

İmzaya açılan metin şöyle:

'Biz çalışma hakkına ambargo konmuş başörtülü kadınlar, bu ülkenin vatandaşları olarak bazı meslekler istisna tutularak değil, kamuda ve her türlü meslekte çalışma hakkımızın anayasal olarak güvence altına alınmasını talep ediyoruz.

Kamu görevlerini yerine getirme konusunda erkeklerden, bu ülkenin diğer vatandaşlarından ve dünyadaki diğer ülkelerin halklarından farklı muamele görmemizi haklı bulabilen yasaksever zihniyetten sıkılmış durumdayız. Kamu hizmetinde tarafsızlığın dış görünüşte değil ancak zihniyette hayat bulabileceğini biliyoruz ve inancımıza uygun giyindiğimiz için liyakatimizin görmezden gelinip kamu hizmetinden men edilmemizi, bunun etkisiyle özel sektör şirketlerince sömürülmemizi reddediyoruz. Bu ülkenin kadınlarının yarıdan fazlasını oluşturduğumuz söylenmesine rağmen hakarete ve ayrımcılığa uğramaktan ve toplumda yok sayılmaktan ve 'görünmez olmaktan' yorulduk. Verilmesi istenmeyen haklarımızın henüz vaktinin gelmediğini ya da hak talebimizin var olan diğer taleplerden daha önemsiz olduğunu duymaktan bıktık.

Bu haklı talebimizi bu ülkedeki tüm ezilen kesimlerinin haklarının sağlanacağı sivil bir anayasa için TBMM Anayasa Komisyonuna iletiyoruz. Bizim ne kimsenin keyfini bekleyecek hayatlarımız ne de vazgeçeceğimiz bir inancımız var. Başörtüsü konusunda olduğu gibi bir darbe ürünü olan ancak mağdur ettiği kesimlerin bile bugün kabullenir hale geldiği yasaklardan arınmış, ve hepimizin tüm farklılıklarımızla daha özgür olabileceği bir ülke talebiyle siz de imza kampanyamıza destek verin, tam anlamıyla sivil bir anayasa için ortak bir ses oluşturalım.

Başörtülü Kadınlar.'

Kampanyaya burdan ulaşabilirsiniz.

(vE)