HDP’den “belki” yalanlaması

Cumhuriyet gazetesinin bugün yayınlanan ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın başkanlık sistemine dair “belki” dediğini iddia eden “Yüksekdağ 'maybe' dedi” başlıklı haberine HDP Genel Merkezi’nden tekzip geldi.

HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada Cumhuriyet gazetesinin bugünkü sayısında yer alan “HDP Eş Genel Başkanı, yabancı gazetecilerin ‘Başkanlık sistemini içeren ve yerel yönetimlere daha fazla güç getiren yeni anayasa reformunu destekleyecek misiniz’ sorusunu ‘Belki’ diye yanıtladı” haberinde “Yüksekdağ'ın sözlerini doğru yansıtmamaktadır” denildi. Ayrıca Yüksekdağ 1 Kasım seçimlerinin “illegal” değil "gayrımeşru" olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

Belkiler üzerinden siyaset yapmak

Cumhuriyet’teki haberi basın etiği açından kesinlikle uygun bulmadıkları belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yüksekdağ'ın bir soruyu yanıtlarken: ‘İnsanlar evlerinin içinde itaat etmeye ve köleliğe zorlanacak. Yarın öbür gün Başkanlık hevesinin doğal sonucu şudur: 21. yüzyılın modern hilafetini ilan etmektir. Tayyip Erdoğan ve AKP 21. yüzyıla göre bir modern hilafet yorumu yapmıştır ve IŞİD'le yapılan işbirliğinin temel nedeni de budur. Bölgesel düzeyde bir işbirliği geliştirmişlerdir ve Türkiye merkezli böyle bir rejime ulaşmak istiyorlar. Bunu engellemek ve durdurmak için hareket halinde olanlar ise çok sınırlı. Biz yalnız kalıyoruz. HDP şu an yalnızlaştırılıyor. Biz bütün bir Türkiye üzerinde kurulan bu korkunç planı durdurmaya çalışıyoruz." Amerika'nın Sesi'nden (Voice of America) Dorian Jones'un Cumhuriyet'in haberinde konu edilen sorusu ise ‘AKP, bölgeleri adem-i merkeziyetçi bir biçimde güçlendirecek bir güçlü başkanlık sistemi önerirse HDP bunu desteklemeyi düşünür mü?’ şeklinde olmuştur. Figen Yüksekdağ: ‘Şu an böyle bir öneri yapılmadı bize. Hiçbir zaman yapılmadı.’ Dorian Jones: ‘Belki?’ Figen Yüksekdağ: ‘Belkiler üzerinden siyaset yapmak çok zor bir şey. Siyaset somut iş yapmak, somut söz söylemektir...’ Eş Genel Başkanımız Sayın Yüksekdağ’ın bant çözümlerinden elde ettiğimiz ifadeleri yukarıdaki gibidir ve dolayısıyla yapılan haber bu bağlamda yanlıştır.” 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında