Agos'un arşivinden: Madağlar bu yıl Patrik’siz

Agos’un arşivinden bugün, yakalandığı amansız hastalık nedeniyle, 2008 yılından bu yana bilinci kapalı bir şekilde Surp Pırgiç Hastanesi’nde yatan Patrik Mesrob Mutafyan’ın sevgi sofralarına katılmamasıyla ilgili bir haber yer alıyor.

Sevgi sofralarına katılmama sebebini ‘adabı muaşeret adetlerine uyulmaması’ ve ‘ilan edilen bağışlar’ olarak açıkladı - Madağlar bu yıl Patrik’siz*

Kalfayan Okulu’nun kuruluşunun 135. yıl kutlaması ve geleneksel Madağ töreni 18 Kasım Pazar günü Kumkapı Meryemana Kilisesi’nde gerçekleşti. Sabah ayinine başkanlık eden Patrik 2. Mesrob vaazında Kalfayan’ın cemaat kurumlarımız arasında Tıbrevank ve Karagözyan ile birlikte önemli bir konumda olduğunu belirtirken bu sezon hiçbir sevgi sofrasına katılmayacağını da sözlerine ekledi.

Cemaat üyeleri ayinin ardından Kalfayan Kadınlar Kolu’nun Kazaz Artin Amira Salonu’nda hazırladığı sevgi sofrasına katıldı. Halkı salonda Kalfayan öğrencilerinin mini resim sergisi karışladı. Yoğun ilgi gören sevgi sofrasında Kd. Kahana Kirkor Damatyan önderlik etti. Madağ Tertip Heyeti Başkanı Hosrof Köletavitoğlu konuşmasında cemaat üyelerine ekonomik krize rağmen maddi ve manevi katıklarından dolayı teşekkür etti. Madağların geleneksel sunucusu Baron Nalbant ise hayırseverleri ve cemaati bu önemli kurumun açığını kapatmaya davet etti. Listeler birbiri ardına Baron Nalbant’a iletilirken okul öğrencileri ve korosu da salondakilere şarkılar ve şiirler sundu. Madağ sonun açığın yüzde 65’inin karşılandığı duyuruldu. Madağlar bu hafta Bakırköy Surp Astvatzatzin Kilisesi ile devam ediyor. 2 Aralık’ta yapılacak Yeşilköy Madağı’nın ise Tertip Heyeti açıklandı. Heyetin Onursal Başkanlığını Setrak Tokat üstlendi. Tertip Heyeti Başkanlığı ise Gülbenk Polat ve Doğan Polat yapıyor.

Neden katılmıyor?

Patik 2. Mesrob madağlara katılmama gerekçelerini Surp Pırgiç Hastanesi yöneticilerinin kendisini makamında ziyaretleri sırasında açıkladı. Sevgi sofralarının ortamına ilişkin çekincelerini dile getiren Patrik, “Hayırseverlerin bağışlarını ilan etmeden yapmaları, ayrıca kilise bitişiğindeki salonda verilen yemeklerde adabı muaşeret ve protokol adetlerine uyulması, kişi başına geleneksel bir bardak şarap dışında alkol tüketilmemesi” çağrısında bulundu.

*Bu yazı 23 Kasım 2001 tarihinde Agos Gazetesinde yayımlandı. 

Kategoriler

Dosya



Yazar Hakkında