Suriye sınırında Rusya savaş uçağı düşürüldü

Suriye’nin Türkiye sınırı yakınlarında, Rusya'ya ait savaş uçağı 'sınır ihlali' gerekçesiyle Türkiye tarafından düşürüldü. NATO, Türkiye'nin talebiyle olağanüstü toplanıyor. Uçak kriziyle ilgili gelişmeler canlı blog'ta.

Lavrov gelmiyor

16.45: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yarın için planlanan Türkiye ziyaretini iptal ettiğini açıkladı. Lavrov ayrıca, Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye seyahat etmeme uyarısında bulundu. 

16.30: Rusya'nın en büyük tur operatörlerinden biri olan Natalie Tours, Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye turları satışlarını durdurma kararı aldı. (Sputnik)

16.10: AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, konuya ilişkin "Rus jetinin düşürülmesinin ardından, bu tehlikeli dakikalarda hepimiz soğukkanlı ve sakin olmalıyız" diye yazdı. (Twitter)

16.03: Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bu akşam yapılacak güvenlik toplantısında bölgedeki son gelişmeler değerlendirilecek. (AA)

Rus helikopterine ateş açıldı iddiası

15.35: Suriye sınırındaki Türkmen bölgesine en az iki cismin daha yanarak düştüğünü bildirildi. (DHA) CNNTürk muhabirine göre düşen cisim sayısı en az 4, ancak bu cisimlerin ne olduğu konusunda net bilgi yok. (CNNTürk) Diğer yandan, Rus helikopterine ateş açıldığı iddiası bulunuyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Suriyeli muhaliflerin Rus helikopterine ateş açtığını, helikopterin Lazkiye civarında Suriye ordusu kontrolündeki bölgeye yakın bir noktada acil iniş yapmak durumunda kaldığını belirtti. Savaş uçağının düşmesinin ardından Rus helikopterleri bölgede aramalara başlamıştı. (BBC Türkçe)

15.30: Türkiyeli yetkili: "Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin büyükelçileri, konuyla ilgili bilgilendirilmek için Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı." (Reuters)

15.15: Türkiye'nin Moskova'daki askeri ataşesi Rusya Savunma Bakanlığı'na çağrıldı. (TASS)

15.10: Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy, Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatının kesilmediğini açıkladı. Yanovskiy, "Sevkiyat, sözleşmedeki yükümlülüklere uygun şekilde devam ediyor. Aksi, mümkün değil" ifadelerini kullandı. (TASS)

Putin: "Terör işbirlikçileri tarafından sırtımızdan bıçaklandık"

14.45: Ürdün'de Kral Abdullah ile bir araya gelen Rusya Başkanı Vladimir Putin, "Rusya ve Ürdün terörle mücadelede güçlerini birleştirecek. Ordu ve istihbarat yetkilileri bu doğrultuda çalışıyor" dedi.

Ürdün Kralı Abdullah ise Rusya’ya SU-24 tipi Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle taziyelerini iletti. Abdullah, "IŞİD’le mücadele için güç birliği yapılması şart. Eylemlerimizi sadece Suriye ve Irak ile sınırlı tutmamalıyız" diye konuştu.

"Rus uçağının Suriye’de düşürülmesi olayı terörle mücadele çerçevesinin dışına çıkıyor. Sırtımızdan bıçaklandık" diyen Putin'in konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

* Rus uçağı ve pilotları, Türkiye için hiçbir şekilde tehdit teşkil etmedi. Bu çok açık.
* Suriye’de düşürülen Rus uçağı, IŞİD’le savaş görevini yerine getiriyordu. Teröristlere önleyici vuruşlar gerçekleştiriyordu.
* Savaş uçağı Türk sınırına 4 kilometre uzaklıktaydı.
* Türkiye, Rusya’nın ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamış olmasına karşın Rus uçağını vurmuştur.
* Uçağın düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır. (Sputnik)

14.39NATO Sözcüsü Irina Novakova: "Bugün öğleden sonra Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı yapılacak. Amacı Türkiye'nin müttefiklerini bu sabahki olaylar hakkında bilgilendirmesi." 

14.34ABD yetkilisi: "Rus askeri uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinde ABD güçlerinin bir rolü yoktur." (Sputnik)

14.30: Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği'nin Basın Sözcüsü İgor Mityakov: ''Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Panov'un Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını doğrulayabiliriz. Ancak görüşmenin içeriğine dair açıklama yapamayız''. (RIA Novosti)

14.20: Düşen uçaktan atlayan iki pilota bölgedeki muhalif güçler tarafından ateş açıldığını aktarıldı. Muhalif grup sözcüsü Cahid Ahmed, iki Rus pilota paraşütlerle inerken ateş açtıklarını belirtti ve bir pilotun öldürüldüğünü söyledi. (AP)

14.11Birleşmiş Milletler Enformayon Servisi Direktörü Ahmed Fevzi, Rus uçağının düşürülmesinin IŞİD’e karşı küresel çapta verilen mücadele açısından yeni engeller yaratabileceğini söyledi. Fevzi, “Türkiye’nin Rus uçağının düşürülmesi konusunda yaptığı açıklamaları gördüm ve bu durumu daha da karmaşıklaştırıyor” dedi. (Sputnik)

13.59Avrupa Komisyonu Sözcüsü Alex Winterstein: ''Durumu yakından izliyoruz ve tam olarak ne olduğunu anlaşamaya çalışıyoruz.'' 

NATO'da olağanüstü toplantı 

13.41: NATO, Türkiye'nin talebi üzerine TSİ 18.00'de olağanüstü toplanacağını açıkladı. (AFP)

13.17NATO: (Sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi) Durumu yakından takip ediyoruz. Türkiyeli yetkililer ile irtibat halindeyiz.

13.15: Türkiyeli yetkili: "Belirli bir ülkeyi hedef almadık. Amacımız angajman kuralları çerçevesinde Türkiye'nin toprak bütünlüğünü korumaktı." (Reuters)

13.05Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov: "İlişkilere yansıması hakkında herhangi bir değerlendirme ya da varsayım yapmak şu an için doğru olmaz. Çıkarımlarda bulunmak için resmin tamamını görmek gerekiyor. Şu anda sabırlı olmak gerek. Yaşananlar çok ciddi bir olay. Bütün bilgilere sahip olmadan sadece konuşmak mümkün olmadığı gibi doğru da değil." (Sputnik)

12.42Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırında düşürülen savaş uçağı hakkındaki ilk açıklamasında şunları söyledi: "24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir. Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24'te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur."

TSK'dan iz analizi

12.33TSK, Suriye sınırında düşürülen uçağa ait iz analizini yayınladı.

12.17Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, SU-24 tipi Rus uçağının düşürülmesini ‘çok ciddi bir olay’ olarak tanımladı, ancak ‘resmin tamamı ortaya çıkmadan’ konuyla ilgili değerlendirme yapmak için henüz erken olduğunu söyledi.

Peskov, SU-24 uçağının Suriye’de düşme nedeninin kesin olarak saptanana kadar beklenmesi çağrısında bulundu. Düşürülen Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmediğini belirten Peskov, “Uçağın Suriye hava sahası sınırlarında, Suriye toprakları üzerinde bulunduğunu kesin olarak biliyoruz” dedi.

Lavrov'un ziyareti ne olacak? 

Uçağın düşmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yarın gerçekleştirmesi planlanan Türkiye ziyaretini nasıl etkileyeceği konusunda ise yorum yapmayan Peskov, “Bunu Dışişleri Bakanlığı’na sorun” yanıtını verdi.

Peskov, Türk basınında çıkan ‘Putin, Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı’ iddiasını doğrulamadı: “Türk basını, Putin’in olağanüstü ya da olağan Güvenlik Konseyi toplantısını ne zaman ve ne üzerine toplayacağını muhtemelen bilmiyordur. Bugün ya da gelecek günlerde ek toplantılar olursa bilgilendirme yaparız.”

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Ürdün Kralı Abdullah ile yapacağı görüşmenin ardından düzenlenecek basın toplantısında, düşürülen Su-24 uçağıyla ilgili bir açıklama yapabileceğini de söyledi: “Putin’e Ürdün Kralı ile yapacağı toplantıda bu konu mutlaka sorulacaktır ve Putin’in de yanıt vermesi gerekir.” (Sputnik)

11.45NATO yetkilisi: "NATO kısa sürede konuyla ilgili açıklama yapacak." (RIA Novosti)

11.29Türkiyeli yetkili: "Suriye sınırına yaklaşan iki savaş uçağı vardı ve sınırımızı ihlal etmeye başlamadan ikisi de uyarıldı; uyarılara rağmen geri dönmediler. Elimizdeki bilgiler Türk hava sahasının defalarca ihlal edildiğini net şekilde gösteriyor, sınırı bilerek ihlal ettiler." (Reuters)

11.00Genelkurmay Başkanlığından, Türk hava sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçağın beş dakika içerisinde 10 kez ikaz edilmesine rağmen ihlale devam ettiği, söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait iki F-16 uçağı tarafından müdahalede bulunulduğu bildirildi.

10.54: Yerel kaynaklar uçaktaki pilotlardan birinin Suriye'nin kuzeyindeki Türkmen güçlerinin elinde olduğunu iddia etti. (CNNTürk)

10.49Rusya Savunma Bakanlığı, Rus SU-24 tipi uçağın, 6000 metre yüksekteyken yerden vurularak düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde: “Rus uçağı 6 bin metre yükseklikte bulunuyordu. Pilotların durumu netleştirilecek. İlk verilere göre pilotlar uçaktan paraşütle atladı. Ayrıca uçak, sadece Suriye toprakları üzerinde uçmaktaydı. Bunu objektif verilerle kanıtlayabiliriz.” (Sputnik)

10.45: Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğunu kaydetti.


10.43Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi hadisesini yakinen takip ederek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'dan olaya ilişkin bilgi aldı. (AA)

10.36: Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde, Türkiye sınırı yakınında düşen savaş uçağının, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle angajman kuralları çerçevesinde vurularak düşürüldüğü bildirildi. (AA) Uçağın düştüğü Yayladağı'nda savrulan parçalar nedeniyle iki kişi yaralandı. (Sputnik)

10.16Başbakan Davutoğlu'nun talimatıyla Dışişleri Bakanlığı tarafından da NATO, BM ve ilgili ülkeler nezdinde gerekli girişimlerde bulunulacağı bildirildi. (AA)

10.06Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile görüşerek bilgi aldığı bildirildi. (AA)

09.24: Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde, Türkiye sınırı yakınında milliyeti bilinmeyen bir savaş uçağı düştü. (Anadolu Ajansı/ AA)

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında