Kadın cinayetleri haritası yayınlandı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nden önce, son beş yılda işlenen kadın cinayetleriyle ilgili bir harita yayınlandı.

kadincinayetleri.org sitesi, Türkiye’de 2010- 2015 yılları arasında işlenen kadın cinayetlerini il ve ilçelere dağılımını harita üzerinde gösterirken; veritabanından kadın cinayetlerini faillerine, faillerin bahanelerine, şiddet ya da boşanma unsurlarına göre sınıflandırmak ve haber kaynağına ulaşmak mümkün.

Ceyda Ulukaya tarafından hazırlanan ve “Objective Araştırmacı Gazetecilik Programı” desteğiyle hazırlanan kadincinayetleri.org, bianet’in Erkek Şiddeti Çetelesi’ndeki veriler temel alarak hazırlandı. Kadın cinayetlerin önlenmesi ve bu alanda oluşturulacak politikalara katkı sağlamayı amaçlayan harita, 2015 verileri de eklendikten sonra güncellenecek. 

Haritadan önce çıkan veriler şöyle: 

Türkiye’de 2010-2015 yılları arasını kapsayan dönemde en az 1134 kadın öldürüldü. 5 yılda öldürülen kadınlardan;

- 608’inin faili kocası veya eski kocası oldu.

- 161’inin faili erkek arkadaşı veya eski erkek arkadaşı oldu.

- 213’ünün faili ailedeki erkekler (babası, oğlu, erkek kardeşi, damadı, kayınpederi) veya akrabası oldu.

Bahaneler

Erkeğin ifadesi temel alınarak oluşturulan bahaneler kategorisinde öne çıkanlar arasında, “aldatılma şüphesi, barışma isteğinin reddi, kadının ayrılma ya da boşanma isteği ve namus ya da töre” bulunuyor.

Şiddet, ayrılık, başvuru

- 217‘sinde kadına yönelik sistematik şiddet, taciz veya tehdit vardı.

- 141’i şiddet, taciz veya tehdit karşısında kadınların güvenlik amacıyla resmi bir kuruma başvurmasına rağmen yaşandı.

- 234 cinayet, devam eden bir ayrılık veya boşanma sürecinde işlendi.

Cinayet mahalli

- 1134 cinayetin 676’sı çiftlerden birine ait veya ortak evde ya da kadın veya erkeğin ailesinin evinde gerçekleşti. 225 cinayet, sokak, park, bahçe, ormanlık alan vb. kamuya açık alanda yaşandı. Kadının işyeri ve evin önünde gerçekleşen cinayetler ise çoğunlukla erkeğin kadını takibini içeren, dolayısıyla planlı cinayetlere işaret etmektedir.

Haritaya ulaşmak için tıklayınız. 

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında