Sırrı Sakık astsubay ve uzman çavuşların özlük hakları için soru önergesi verdi

BDP milletvekili Sırrı Sakık, sosyal medya üzerinden astsubaylar ve uzman çavuşların özlük hakları ile ilgili araştırma önergesi verdiğini duyurdu. Söz konusu personelin özlük hakları sorunlarının 'tespiti ve çözümü için bir meclis araştırmasının açılması' çağrısında bulunan Sakık, karşılaştığı yoğun tepki üzerine Twitter üzerinden açıklama yaptı.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından konuyla ilgili açıklama yapan Sakık, astsubay ve uzman çavuşların negatif ayrımcılığa maruz kaldığını savunarak her iki rütbedeki askerlerin durumu ile ilgili grubu parti adına soru önergesi verdiğini açıklarken, 'TSK’da görev yapan astsubay ve uzman çavuşların özlük hakları başta olmak üzere karşı karşıya kaldıkları sorunların tespiti ve çözümü için bir meclis araştırmasının açılması gereklidir' dedi.

'Emek istismarı bilinçli bir savaş politikasıdır'

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık TSK içindeki astsubay ve uzman çavuşları'n negatif ayrımcılığa maruz kaldıklarını savunarak, özlük hakları için meclise araştırma önergesi verdiğini açıkladı. Sakık, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

'Bugün, Astsubaylar ve uzman çavuşlar'ın uğradığı ayrımcı politikalar ve özlük hakları ile ilgili grubumuz adına araştırma önergesi verdim. Sayısı 95 bin civarında olan astsubaylar ve subaylar ve arasında negatif ayrımcılık söz konusudur. Mesela, astsubaylar en alt seviyede maaş alıyorlar, lojmanlardan, orduevlerinden, hastanelerden subaylardan ayrı yararlanıyorlar. Yeni mezun olan bir üsteğmenin ağzından çıkacak bir çift kelime ile hapis cezasına bile çarptırılabiliyorlar. İki yıllık yüksek okul eğitimi alan tüm kamu görevlileri 1'nci derece 4'ncü kademeden emekli olabilirken bu hak sadece astsubaylardan esirgenerek yüksekokul bitirseler bile 1'nci derece 3'üncü kademeye kadar çıkıp, emekli olabiliyor. Yine sayısı 40 bin civarında olan uzman çavuşlar da benzer dertlerden mustariptirler. Mesela,derece kademesi maaşa etki etmeyen, TSK’da sınıf işareti olan apoleti takamayan, bir yılda bir ay ceza aldığı takdirde ilişiği kesilen görevde 45 yaş sınırı olan, ceza ve sağlık raporu uygulamaları emekli olmalarına imkân tanımayan tek personeldirler. Ayrıca gazino, orduevi gibi sosyal tesislerden de faydalanamamaktadırlar. TSK’da görev yapan astsubay ve uzman çavuşların özlük hakları başta olmak üzere karşı karşıya kaldıkları sorunların tespiti ve çözümü için bir meclis araştırmasının açılması gereklidir. Biz emek istismarına hangi alanda olursa olsun karşıyız. Astsubay ve uzman çavuşlara yapılan bu emek istismarı, bilinçli bir savaş politikasıdır. Geçim sıkıntısı çektirilerek ve özlük haklara kısıtılarak bütün öfkelerini dışa vurmaları sağlanmak istenmektedir. Genelkurmay Başkanı, bu emek istismarını daha önce dile getirdiğimiz için bizi hain ve ordunun arasına nifak sokmakla suçlamıştı. Biz buna hazırlıklıydık ve gereken cevabı da Meclis kürsüsünden vermiştik. Dostlarımızdan gelen bu tepkiler bizi şaşırttı. Dostlarımız bizi tam olarak takip edememiş anladığımız kadarıyla, biz Roboski için de, tecrit için de, Pozantı'daki çocuklarımız için de olan düşüncelerimizi her zaman gerek kürsüde gerek de bulunduğumuz her ortamda her zaman çekinmeden dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz.'