Selendi Davası'nda karar günü

5 Ocak 2010 tarihinde Manisa'nın Selendi ilçesinde yaşayan Romanların evlerinin, çadırlarının yakılması ve ilçeden sürülmeleriyle ilgili görülmekte olan davanın 21. duruşması, bugün Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi'de görülecek. Bu duruşmada mahkemenin bir karar vermesi bekleniyor.

4 Kasım’da gerçekleşen bir önceki duruşmada, davaya müdahil olarak katılan Ankara merkezli Roman Hakları Derneği, Selendi olaylarında mağdur olan 21 aile ile görüşerek hazırladığı sosyo-ekonomik durum raporunu mahkemeye sunmuştu. Sanık avukatlarının söz konusu raporu incelemek üzere ek süre talep etmeleri dolayısıyla dava 25 Kasım 2015 gününe ertelenmişti.

Nefret suçu ve linç girişimi 

Mahalle kavgaları Romanlara yönelik lince dönüşüyor. Son yıllarda, basit sebeplerle çıkan mahalle kavgalarının Romanların linç ve sürgün edilmesine uzanan büyük olaylara dönüşmesi sıklıkla rastlanan bir durum. Selendi’de, İznik’te, Osmangazi’de Romanlara karşı yapılan linç girişimlerinin Türkiye'deki hukuk sistemi tarafından 'nefret suçu' olarak değerlendirilmemesi, devlet görevlilerinin olaylardaki sorumluluklarının göz ardı edilmesi, sanıkların en fazla 'mala zarar vermek' suçundan ceza alması ve en önemlisi ülkemizin her köşesinde Romanlara karşı işlenen ciddi boyutlardaki nefret suçlarının yeteri kadar gündeme gelmemesi, yeni linç girişimlerinin önünü açıyor ve saldırganlara cesaret veriyor.

#SelendiDavası

romanmedya.org, 23 Kasım Dünya Cezasızlıkla Mücadele Günü kapsamında, Romanlara karşı işlenen nefret suçlarının cezasız kalmaması ve yeni linç girişimlerinin yaşanmaması adına, Selendi Davası’nın takipçisi olmak için bir çağrı yaptı. Grubun gün boyu sosyal medya üzerinden #SelendiDavası hashtagi ile yapacağı paylaşımlardan duruşmanın seyrini takip edebilirsiniz.

Selendi’de Neler Olmuştu?

Savcı Makbule Karadağlı Çetin tarafından hazırlanan ve sanıkların “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve aşağılamak” suçlarından yargılanmasını talep etmesi bakımından emsal teşkil eden iddianameye göre olaylar 5 Ocak 2010'da saat 20.00 sıralarında başladı ve şöyle gelişti:

• Kalabalık bir grup Roman mahallesine gitti. Polis tutanakları, kamera kayıtları, televizyon kanallarının kamera görüntülerine göre kalabalık grup olay anında şu sözleri sarfetti: "Bunlar buradan gidecek, yoksa biz halk olarak gereğini yapacağız. Selendi bizimdir, bizim olacak. Burası Selendi, buradan çıkış yok. Çingeneler buradan gitsin. Saldıralım, bu Romanları sürelim. Çingeneler bizim camimize, dinimize, karımıza, kızımıza küfür ediyor, bunları burada istemiyoruz. Öldürelim. Evlerini yakalım. Bırakın bu şerefsizleri, bunları burada barındırmayalım. Bunlar Çingene, bunlara dersini verelim. Selendi halkı şerefsiz mi? Bunların yaptıkları yeter, Romanlar hırsızlık yapıyor. Bizi rahatsız ediyorlar."

• Kalabalık, gece Romanlara ait ev, çadır ve arabalara taş ve sopalarla zarar verdi ve yakmaya çalıştı. Güvenlik gerekçesiyle Roman vatandaşlar jandarma ve polis tarafından evlerinden çıkarılıp Selendi İlçe Jandarma Binası'na götürüldü.

• Can güvenliklerinden endişe eden Roman vatandaşlar, önce minibüs ve ambulanslarla, polis eskortu eşliğinde Gördes ilçesine götürüldü, daha sonra da devlet eliyle Salihli’ye yerleştirildiler. 

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Selendi Davası


Yazar Hakkında