Gezici Festival başlıyor

Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği Gezici Festival yarın başlıyor. Bu yıl 21.’si yapılacak olan film festivali, Ankara’daki gösterimlerin ardından önce Bursa’ya, sonra da Kastamonu’ya taşınacak.

Festivalin bu yılki teması ‘güvencesiz hayatlar’. Sürekli olarak ekonomik kriz tehdidi altında yaşamanın yarattığı duruma odaklanan festivalde, güvencesiz hayat koşullarını irdeleyen filmlere özel bir yer ayrılıyor. Cannes Film Festivali’nde başrol oyuncusu Vincent Lindon’a En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandıran, Stéphane Brizé imzalı ‘İnsanın Değeri’ (The Measure of a Man); Emine Emel Balcı’nın, tekstil atölyesinde çalışan genç bir kadının yaşamından bir kesit sunan ‘Nefesim Kesilene Kadar’ı; Noam Chomsky’yi kendine rehber edinerek, giderek daha da adaletsizleşen gelir dağılımını sorgulayan ‘Amerikan Rüyasına Ağıt’ (Requiem for the American Dream), bu tema çerçevesinde gösterilecek filmler arasında. 

Gezici Festival’in ‘Dünya Sineması’ programında, Edgar Allen Poe’nun beş hikâyesini canlandıran ‘Olağanüstü Öyküler’ (Extraordinary Tales) Türkiye’deki ilk gösterimini yapacak.

‘Türkiye 2015’ başlıklı bölümde ise yönetmen ve oyuncuların katılımıyla film gösterimleri yapılacak. Burada gösterilecek filmler arasında Emin Alper’in ‘Abluka’sı, Tolga Karaçelik’in ‘Sarmaşık’ı ve Zeki Demirkubuz’un ‘Bulantı’sı da var.

Organizasyon, ‘Sinemada Caz’ başlığı altında düzenlenen özel programda, geçmişten günümüze caz müzik ile sinema arasındaki ilişki mercek altına alınıyor. Bölümde, canlı performans ve turne kayıtlarını içeren kısa filmlerin yanı sıra, müzisyen karakterlere odaklanan filmler de yer alıyor.

Bu yıl, Gezici Festival ve Goethe Institut Ankara’nın işbirliğiyle, yönetmen Ewald André Dupont imzalı, 1925 yapımı sessiz film ‘Varyete’ (Varieté) için, müzisyen Stephen Horne ve Frank Bockius’un canlı performansları eşliğinde özel bir gösterim yapılacak.

‘İhtilaf Sanatı’ adlı bölümde ise, Işıl Eğrikavuk’un video çalışmalarına ve performans kayıtlarına yer veriliyor. Sanatçı bu kapsamda, Salt Ulus’ta 28 Kasım ve 5 Aralık’ta iki ayrı performans yapacak. İlk performans sırasında çekilen fotoğraf ve görüntüler 5 Aralık’a kadar Salt Ulus’ta sergilenecek.

Ücretsiz kısa film gösterimlerinin ve çocuklara yönelik bir film seçkisinin de yer aldığı festivalin ilk ayağı 26 Kasım - 2 Aralık arasında, Çankaya’daki Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak. Organizasyon, 4-7 Aralık arasında Bursa’daki Sanat Mahal’de, 9 ve 10 Aralık’ta ise Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu’nda devam edecek.

 

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema

Etiketler

Gezici Festival


Yazar Hakkında