Dil sürçmesi değil cesur adımlar gerekiyor

Başbakan Erdoğan, 'tek din' ifadesinin dil sürçmesi olduğunu açıkladı. Azınlık cemaat temsilcileri Başbakan'ın son açıklamasını, ve AK Parti'nin azınlık politikalarını değerlendirdi. Görüşü alınan isimler 'tek din' ifadesinin dil sürçmesi olduğunu ifade ederken, ihtiyaç duyulanın dil sürçmesi değil daha cesur adımlar olduğunu belirtti.

Başbakan 'tek din' ifadesiyle ilgili olarak dün yaptığı açıklamada 'bu bir dil sürçmesidir' diyerek konuyla ilgili yapılan eleştirileri haklı bulduğunu açıkladı.

Taraf gazetesinde yayımlanan Tuğba Tekerek imzalı haberde azınlık cemaatleri temsilcileri Başbakan'ın açıklamalarını değerlendirdiler. Görüşüne başvurulan isimler, Cumhuriyet tarihi boyunca olumlu azınlık politikaları olan tek hükümetin AK Parti olduğunu belirtirken, daha cesur adımlar atılması gerektiğini ifade ettiler.

Daha cesur ve köklü adımlar atılmalı

Görüşüne başvurulan isimlerden gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş şöyle konuştu:  

“Başbakan'ın sözleri dil sürçmesidir. Buna inanırım ama dil sürçmeleri de çoğu zaman zihniyeti dışa vuran şeylerdir. Tek dinli bir Türkiye hayal etmediklerini ummak istiyorum. AK Parti'nin azınlıklarla ilgili politikalarını bir yönüyle olumlu buluyorum. Cumhuriyet döneminin tamamı gayrimüslimlere muamele açısından çok kötüydü. Şimdi bu değişiyor. Vakıflara destek olmaya çalışmaları, bunu ifade etmeleri, geçmişte yapılan bazı hataları düzeltmeye çalışmaları... Ancak bu olumlu adımlar Batı'ya 'Bakın, gayrimüslimlere ne kadar iyi davranıyoruz' mesajını vermek için kullanılıyor. Bunu yaparken de ne kadar az hak verirsek, ne kadar yüzeysel sorunları çözersek o kadar şey elde ederiz gibi bir hesap yapılıyor. Daha cesur olmalı, daha köklü adımlar atmalılar. Vakıflar konusunda iade edilecek mülk sayısının ıoo'ü geçeceğini sanmıyorum, halbuki sorunlu olan mülk sayısı binlerle ifade ediliyor. Bunların hepsini iade edecek bir düzenleme yapmadılar. Ben burada bir samimiyetsizlik olduğunu düşünüyorum. Ahtamar'daki kiliseyi onardılar ve yılda bir gün ibadet izni verdiler. Ama burası Ermeni kilisesi olmasına rağmen müze olarak açıldı. Mülkiyet sorunu çözülebilirdi. Kültür Bakanlığı'na değil de Ermeni Patrikhanesi'ne ait olması sağlanabilirdi.”

Cumhuriyet tarihinin azınlıklar lehine karar alan tek hükümeti

Dositheos Anagnostopulos (Rum Patrikhanesi Basın sözcüsü): “Türkiye Cumhuriyetinde azınlıklar lehine alınmış tüm kararlar bu hükümet zamanında alınmıştır. Ama tabii eksiklikler de görüyorum ama bunlar da konuşuluyor. Eksikliklerden en önemlisi Heybeliada Ruhban Okulunun açılması. Hâlâ bu konuda kati bir karar verilmemiştir. Bir an evvel adım atılması gerekiyor.”

'Rum toplumu için kan nakli gerekiyor'

Mihail Vasiliadis, (Apoyevmatini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): “Başbakan'ın sözlerini duyduğumda tüylerim ürperdi. Dil sürçmesi dendi ama bir Türk atasözü vardır; fikir neyse zikir odur. Bu açıklama, bugüne kadar azınlıklarla ilgili atılan olumlu adımlar konusunda soru işaretleri yarattı. Şimdiye kadar söylemde çok büyük ve çok hızlı bir ileriye gidiş oldu. Bu söylemin ufak tefek neticeleri de oldu; örneğin elimizden alınan malların bir kısmı iade edildi. Ama, söylemin fiiliyata geçmesi damlaya damlaya oldu. Öyle bir intiba yaratılıyor ki, vatandaşa hakkı diye değil, dünyaya olumlu bir imaj vermek için atılıyor bu adımlar. Ama Rum toplumunun en önemli sorunu demografik. Sadece iki bin kişi kalan Rum toplumu için kan nakli gerekiyor. Ölüyoruz. Bunu sadece görmek istemeyenler göremez. Sınırdışı edilmiş olan 13 bin Rum'un yerine, isteyen 13 bin Rum'a çalışma, oturma izni ve çifte vatandaşlık verilmeli.”

Vizyon değişti

Salih Berktaş (Süryani Cemaati Diyarbakır ve Mardin Metropoliti Genel Sekreteri): “Başbakan, 'tek din' sözünün dil sürçmesi olduğunu açıkladı. Ben de bunun böyle olduğunu düşünüyorum. Hükümetin eylemleri ve önceki konuşmalar da bunu kanıtlıyor. Bu hükümet döneminde bazı alanlarda iyileştirmeler oldu, zihniyette, devletin algılamasında, azınlıklara bakışta iyileşmeler oldu. Vizyon değişti. Ama zihniyet değişikliğinde hâlâ eksik kalan noktalar var.