Agos Öğrencilerle: Bu seçimi çocuklar kazanacak

Agos'un desteğiyle başlayan çocuk haberciliği projesi ‘Agos Öğrencilerle’ köşesiyle, çocuk yazarlarımız artık agos.com.tr’de.

Agos'un desteği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇoÇa) ile Medya Bölümü iş birliğinde 6 hafta önce başlayan 'Agos Öğrencilerle' projesi kapsamında Özel Karagözyan Ermeni Ortaokulu'nda hak odaklı çocuk haberciliği atölyeleri yapılıyor. Agos'tan Fatih Gökhan Diler ile Tarlabaşı Toplum Merkezi'nden Ceren Suntekin'in kordinatörlüğünde ve medya bölümü öğrencilerinin katılımıyla yürütülen projeyle, Karagözyan Ermeni Ortaokulu'nun beşinci ve altıncı sınıf öğrencileri, Kris, Alen, Dença, Anna, Lara, Venassa, Dimitri, Deni, Letisya, Tara, Melik, Arden, Mert ve Roni, agos.com.tr’deki ‘Agos Öğrencilerle’ köşesinde düzenli olarak okuyucularıyla buluşacak.

Çocukların gündeminde de sandık var

Seçimler sonrası hak ihlallerine dur demek için çocuklar da kendi haklarını savunan partiler tasarladı. Kasım başında yapılan ikinci seçimler sonrasında çocukların da en az bizler kadar kafası karışıktı. "İkinci bir seçim neden yapılmıştı ki?"

Karagözyan'da derse başladığımız 15:30'da çocuklara simit dağıtılıyor. Çok güzel bir okul geleneği olduğunu düşünüyorum. Gelenek diyorum çünkü her okulda çocukların o saatlerde acıktığı düşünülerek yapılan böyle bir hizmet olmadığını biliyorum. 5. ve 6. sınıf 12 çocuktan oluşan grupta simidin herkese eşit dağıtılmasının adil olup olmadığını sordum. Birkaçı hemen, evet adil dese de, çocukların çoğu "Ama Suriyeli çocuklar için değil" dedi, "çünkü onların aileleri onlara her istediğinde simit alamaz." Sonra onlara seçimi nasıl değerlendirdiklerini sordum.

Seçimler ve  sonuçları sizi nasıl etkiledi?

Dolar ve euro yükseldi.

Bu sizi nasıl etkiliyor ki?

Bu bizi ilgilendiriyor çünkü ailemizin bize ne kadar harçlık ayıracağını belirliyor. Bilgisayar fiyatları arttı, her çocuk bilgisayara sahip olamayacak demek bu...

Ne yapabiliriz?

18 yaş oy vermek için çok geç. Hem, neden iki seçim yapıldı? Çocukların da seçim hakkı olmalı. 8 ve 10 yaşlar oy kullanmak için uygun, biz bebeklerin de haklarını savunuruz. Yetişkinler de bizim partimize oy verebilir.

Çocuklar ülkede yaşanan gelişmeler sonucunda Kasım ayı boyunca çocuklar iki gruba ayrılarak iki çocuk partisi kurmaya karar verdi.

"Evde sürekli haber kanalı açık, çok sıkılıyoruz."

Her iki grupta da çocukların oyun oynama hakkı, beslenme, eğitim görme ve kendilerini ifade edebileceği alanlar ve araçlarla ihtiyaçlar ön plandaydı.

Bundan sonrasını çocuklardan dinleyelim...


ÇOCUK HAKLARI PARTİSİ

Çocuklar Gelecek Mutlu Gelecek

Kris, Alen, Dença, Anna, Lara, Venassa, Dimitri 

Çocuk hakları bizim haklarımızdır. Çocuk hakları çok kolay bir şey değil. Bazen "keşke çocuk olsam" deriz. Bazen de "keşke çocuk olmasam" deriz. Çocukların amacı sadece ders yapmak değil. Bizim haklarımız var. Mesela oyun oynama hakkı, anne ve baba ayrıldıysa ikisini de görme hakkımız var. Daha bir sürü haklarımız var.

ÇHP, çocukların eksik gördükleri ve çözüm getirmek istedikleri şu nedenlerden dolayı kurulmuştur:

Tüm çocukların oyun hakkı vardır.
Çocukların ödevlerden özgürlük hakları çiğneniyor.
Çocukların teknolojiden yararlanma hakkı vardır.
Çocuk hakları 18 yaşına kadar devam ediyor.
Harçlıklar kademe kademe yükseliyor.
Çocuklar seslerini duyuramıyorlar.
Düşünülen fikirler söylenemiyor.
Oyuncaklar çok pahalı, çocuklar alamıyor.
Genelde çocuklar korunamıyor.
Ödevlerden özgürlük hakkına zaman kalmıyor.
Ülkemizde bir sürü çocuk şiddete maruz kalıyor.
Önce çocuğun fikrini almak gerekiyor.
Ülkemizde birçok çocuk evsiz.
Eğitim hakkı açısından bir sürü çocuk mağdur.
Giyinmezsek üşürüz.
Aç kalırsak çok az bir süre yaşayabiliriz.

ÇOCUKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ

%100 Barış, %100 Eğlence!

Deni, Letisya, Tara, Melik, Arden, Mert, Roni

Aileler, haftasonunu çocuklara ayıracak.
Çocuklar küçük yaşta evlendirilmeyecek.
Sokaklara araba park edilmeyecek.
Çocuklara ayrı ulaşım araçları olacak.
Çocukların odaları kendilerine özel olacak.
10 yaşın üstü çocuklar oy kullanacak.

Eğitim sistemi değişecek:
Dersler eğleceli olacak. Ödevler azalacak. Sınıfta kalmak olmayacak.
Derslerde iPad kullanılacak. Okullar daha geç başlayacak.
Okul araç gereçleri bedava olacak. Suriyeli çocuklara eğitim verilecek.

İnternet bedava olacak.

Oyunlar bedava olacak.

Göçmenler kandırılmasın diye taksimetrelerde ses ve dil ayarı olacak.

Bisiklet yolları artacak.

Teknolojik aletler daha ucuz olacak.

Bütün engelli çocuklara ayrı bir yol ve okul yapılacak.


Medya Bölümü öğrencilerinden:

Çocuklardan çok şey öğreniyoruz, çocuk deyip geçmemek gerek

İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya Bölümü son sınıf öğrencileri olarak Agos’un desteğiyle Özel Karagözyan Ermeni Ortaokulu’nda yürüttülen ‘Söz Küçüğün’ hak odaklı habercilik projesine katkıda bulunuyoruz. Amacımız medyada çocuk katılımını sağlamak ve çocukların seslerini duyurabildikleri hak temelli habercilik örneklerinin çoğalmasına katkıda bulunmak. Agos’un desteğiyle bu çalışmaların yapılıyor olması, çocukların kendi haberlerinin gazetede yayınlanacak olması ve aileleri tarafından okunabileceğini bilmeleri, onları daha da çok motive edip heyecanlandırdı.

Her hafta Karagözyan’da

Söz Küçüğün Projesi’ne başlamadan önce İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde beş gün süren ve çocuk hakları, çocuklarla doğru iletişim kurabilme, çocuklara haber yazdırma, çocuk katılımlı medya örnekleri gibi konularda eğitici eğitimlere katıldık. Bir sonraki adımda atölyelere katılacak olan çocukları üniversitemize davet edip onlarla birlikte iki gün boyunca süren grup çalışmaları yaptık, oyunlar oynadık. Eğitimleri takiben her Perşembe günü Özel Karagözyan Ermeni Ortaokulu’na giderek çocuklarla birlikte çalışmalarımıza başladık.

1 Kasım Genel Seçimleri’nden sonra yapılan dersimizde haber konumuz oldukça netleşmeye başladı. 

Sınıfta kalmak olmayacak

Bize neden oy veremediklerini sordular. Oy vermek istediklerini söylediler. Neden çocuk partisi olmadığını sorguladılar, çocuk haklarını yaygınlaştırmak için böyle bir partinin olması gerektiğini vurguladılar. Bunun üzerine gruplara ayrılarak çocuk partileri kurma çalışmalarına başladık. Sundukları ilkelerle gündemdeki problemlere karşı duyarlı olduklarını ve çocuk haklarının ne kadar önemli olduğunu bildiklerini görmek oldukça etkileyiciydi. 
Yetişkinler olarak çocukların fikirlerine saygı duymanın ne demek olduğunu ve aslında onların kendi fikirlerini duyuramamaktan ne kadar şikayetçi olduklarını gördük. Çocuklardan çok şey öğreniyoruz, çocuk deyip geçmemek gerektiğini bir kez daha bizlere kanıtladılar.

Agos Öğrencilerle projesi, MyMedia programı kapsamında Danimarka Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.

 


Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında