Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi öldürüldü

Diyarbakır'da basın açıklaması yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Balıkçılarbaşı bölgesinde bulunan ve daha önceki çatışmada zarar gören 4 ayaklı minare önünde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bir grup avukat ile birlikte açıklama yaptı. Açıklamanın ardından saat 11.00 sıralarında çevreden silah ve çatışma sesleri duyuldu. Görgü tanıklarına göre bu esnada bir kişi Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'ye ateş etti. Elçi açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.  Olayda 1 polis yaşamını yitirdi. 3 polis de yaralandı. Yaralı polisler hastaneye kaldırıldı.

Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiğini Twitter'dan doğruladı. Tahir Elçi'nin başına isabet eden tek kurşunla öldürüldüğü öğrenildi.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Cengiz Günay, Elçi’nin hayatını kaybettiğini, bu bilgiyi 112 acil servis doktorlarından iki kez teyit ettiğini söyledi. Günay İMC tv canlı yayınında yaptığı açıklamada Elçi'nin uzun mesafeden gelen bir mermiyle hayatını kaybettiğini ve mermi çekirdeği vücuttan çıktığı için mermiyi inceleyemediklerini söyledi.

Diyarbakın Barosu saldırının ardından yaptığı açıklamada Elçi'nin suikast sonucu öldürüldüğünü söyledi.

Saldırının ardından Diyarbakır Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Diyarbakır Valilği ise "Diyarbakır Barosunca düzenlenen basın açıklaması sırasında güvenlik görevlilerine saldırıda bulunulması sonucu bir polisin şehit olduğu, 2 polisin yaralandığı belirtilerek, çıkan çatışmada Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği"açıklamasını yaptı.

HDP'den yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin, basın açıklaması yaptığı sırada bir suikast yoluyla katledilmesini şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz.

Tahir Elçi, Özel Harekat Timlerinin, Sur ilçesinde halka yönelik saldırıyı yapanların tahrip ettikleri 1500 yılında yapılmış olan 4 Ayaklı Minare’nin bir insanlık mirası olduğunu anlatırken katledildi.

Diyarbakır ve Türkiye halkları bir akil insanı, bir hukuk insanını, adalet ve barış için, eşitlik ve özgürlük için yılmadan mücadele eden çok değerli bir insanı yitirdi. Tahir Elçi’ye Allah’tan rahmet, ailesine, tüm yakınlarına ve halklarımıza başsağlığı diliyoruz.

Tahir Elçi, AKP iktidarı tarafından, onların medyası aracılığıyla hedef ilan edilen bir kişi oldu ve hakkında linç kampanyası yürütüldü. Saray’ın ve iktidarın oyuncağı haline gelmiş olan kimi yargı mensupları Elçi’yi gözaltına alıp tutuklamaya çalıştılar ve bundan hukuk adına zerre kadar utanç duymadılar. Elçi’nin fikirleri ve mücadelesi ile baş edemeyen insanlık düşmanları onu öldürerek susturmayı seçtiler.

Saray ve AKP hükümetlerinin savaş politikaları, kullandıkları devlet şiddeti, saldırgan dilleri ve üslupları, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen keyfi, hukuk ve insanlık dışı sokağa çıkma yasakları, sivillere yönelik saldırı ve katliamlar, Suriye'deki iç savaşta El Kaide türevi IŞİD ve benzeri örgütlerin destekçisi olma politikaları bu suikastın nedenlerindendir.

Bu alçakça saldırının sorumluları ve bunların bağlantıları acilen ortaya çıkartılmalıdır."

HDP Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin saat 14.30'da Cezayir Toplantı Salonu'nda bir basın toplantısı yapacaklarını duyurdu.

DHA ve İHA'nın olaya ilişkin geçtiği görüntüler şu şekilde:

Kategoriler

Güncel Son Dakika



Yazar Hakkında