Diyarbakır Başsavcılığı'ndan açıklama

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve iki polisin öldürülmesiyle ilgili açıklama yaptı. Solmaz, çatışma nedeniyle olay yerinde keşif yapılamadığını, soruşturmanın üç Başsavcı vekili ve beş savcıyla devam ettiğini söyledi.

Savcı Solmaz, geçtiğimiz cumartesi Sur İlçesi Balıkçılarbaşı semtinde ve Şeyh Mutahhar Cami (dört ayaklı minare) yanında meydana gelen silahlı saldırıyla ilgili 2015/42413 numaralı dosyayla soruşturma başlatıldığını ifade etti.

Yazılı açıklamada, 28 Kasım, 10:50 civarında Sur ilçesindeki Gazi Caddesi üzerinde yavaşlayan araç içerisindeki iki PKK mensubunun ateş açması sonucu Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde görevli polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur’un öldüğü ifade edildi.

Bu olayın hemen sonrasında, PKK mensuplarının, Tahir Elçi’nin “zarar gören tarihi eserler” hakkında basın açıklaması yaptığı ve açıklama sonrasında bulunduğu Sur İlçesi Savaş Mahallesi Yenikapı Sokakta bulunan Şeyh Mutahhar cami yanına doğru yöneldiği belirtildi.

Açıklamanın devamı şöyle: 

“Buradaki silahlı saldırı sonucunda Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetmiş ve bir polis memuru ile bir basın mensubu yaralanmıştır.”

“Olaydan sonra saat 14:30 sularında inceleme yapmak amacıyla Gazi Caddesi’nden olay yerine yönelen adli heyetimiz ile refakatinde Diyarbakır baro avukatlarından oluşan heyetimizin olay mahalline yaklaşıldığı sırada dört ayaklı minare ve çevresinde başlayan yoğun silahlı, roketatarlı ve bombalı saldırı sonucu olay yeri çevresinde güvenliği sağlamakla yükümlü bir adet kobra tipi aracın geçişi sırasında tuzaklı bombanın patlaması sonucu araçta bulunan üç polis memuru hafif şekilde yaralanmıştır.”

Başsavcı Solmaz bölgede iki kez keşif yapmaya çalıştıklarını ancak tamamlanamadığını söyledi.

“Polis memurlarımızın şehit edildiği olayda kullanıldığı anlaşılan ticari araç sürücüsü A.S., Başsavcılığımızın talimatı ile gözaltına alınmış, olayın şüphelisi olduğu değerlendirilen M.G. hakkında Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince yakalama kararı çıkartılmış, diğer şüphelinin kimlik tespit çalışmalarına devam edilmektedir.” 

Mermi çekirdeği bulunamadı

Gazetelerdeki haberlere göre, Elçi’ye isabet eden mermi çekirdeği henüz bulunamadı. Mermi çekirdeğinin bulunmasıyla hangi silahtan ateş edildiği ortaya çıkarılacak.

Olay yerindeki polislerin silahları da soruşturma kapsamında balistik incelemeye gönderildi.

Soruşturmada, olay yerinde Tahir Elçi’nin yanında bulunan Glock marka silahın polis memuru Ahmet Çiftaslan’ın öldürülmesinde kullanıldığı da açıklandı. Şüphelilerden biri koşarken silahı polislere doğru fırlatmıştı.

Polislerin ifadesinden

PKK’lilerle çatışan dört polis de savcılığa ifade verdi.

Güvenlik Şube’de görev yapan ve kimliği gizli tutulan bir polis, “Silah sesi geldikten sonra ne olduğunu anlayamadım. Önce kaçan kişiyi fark etmedim. İkinci saldırganı fark ettim. Hareket halinde olduğu için ve üzerime silahı fırlatınca dikkatim dağıldı, vuramadım” dedi.

Diğer polis memuru da “Ateş ettim ancak vurup vurmadığım konusunda emin değilim. Mermilerim bitince, yere düşen arkadaşımın silahını aldım” diye konuştu. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında