Kadına karşı polis şiddeti olayı işkence suçundan yargılanacak

İzmir'de Karabağlar karakolunda yaşanan ve kamera kayıtlarıyla ortaya çıkan, kadına karşı polis şiddeti olayıyla ilgili Fevziye Cengiz'in şikayeti üzerine yargılanan polislerin davasında görevsizlik kararı çıktı. Ancak hakim, sanık polis memurlarının işkence suçundan yargılanması gerektiğini belirterek dosyayı ağır ceza mahkemesine sevk etti.

İzmir'de Fevziye Cengiz’in polisler tarafından dövülmesiyle ilgili Asliye Ceza Mahkemesi’nden de görevsizlik kararı çıktı. Hakim, polislerin işkence suçundan yargılanması gerektiğini belirterek, dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

İşkence suçundan yargılanacaklar

Karabağlar Karakolu’nda, Fevziye Cengiz’in polisler tarafından dövülmesiyle ilgili davanın, 17’nci Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmasında, görevsizlik kararı verilmişti. Dosyanın gönderildiği 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde, bugün ilk kez görülen duruşmada da, yine görevsizlik kararı çıktı. Hakim, polislerin işkence suçundan yargılanması gerektiğini belirterek, dosyayı, Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

İzmir’de ailesiyle gittiği eğlence yerinde yanında kimliği bulunmadığı için Karabağlar Karakolu’na götürülen, burada iki polis tarafından dakikalarca şiddet gören Fevziye Cengiz'in yaşadıkları infial yaratmıştı.

Polisler şikayetçi oldu

Fevziye Cengiz olay sonrası suç duyurusunda bulundu. Polisler de Cengiz'den şikâyetçi oldu. 

Dayağın görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından Cengiz hakkında polislere hakaret ettiği, koluna eliyle vurduğu, tırmaladığı ve ittiği gerekçesiyle 6.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılırken polislere ise “basit yaralama” suçundan 1.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Disiplin cezasına gerek görülmedi

9 Aralık 2011'de karakolda yaşanan şiddetin görüntüleri medyaya yansıyınca Cengiz'i döven polis memurları H.Y. ve B.S. ile olayı izleyen memur görevden uzaklaştırıldı. Cengiz'i darp eden polisler için beş yıl dokuz ay hapis cezası istemiyle dava açılırken, Cengiz hakkında ise altı buçuk yıl hapis cezası isteniyor. Ayrıca 2 Şubat'ta polisler hakkında açılan idari soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda iki polis memuru için ayda 30 TL'ye denk gelen, 12 ay kıdem tenzili cezası istenirken, karakol personeli için disiplin cezasına gerek olmadığı belirtilmişti.