Bayındır Surp Asdvadzadzin Kilisesi depo olarak kullanılıyor

İzmir’in Bayındır ilçesinde Ermeni cemaatine hizmet vermesi için 1857 yılında inşa edilen Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nin, ilçe belediyesi tarafından depo olarak kullanılmaya başlaması tepki uyandırdı. Cumhuriyet döneminde bir süre sinema salonu olarak kullanılan, 2010’da İzmir Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1 milyon TL’ye mal olan restorasyon çalışmasının ardından kültür merkezi olarak Bayındır Belediyesi’ne tahsis edilen tarihi kilise, ilçedeki belediye spor salonunun tadilata girmesi nedeniyle, bir süredir depo işlevi görüyor. 

‘Bayındır’da halen bir Ermeni cemaati olsaydı...’

Konu hakkında görüştüğümüz Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli, iddiaları teyit etti. Sesli, şunları söyledi: “Bu kilise Ermeni cemaatinin İzmir’de olduğu yıllarda yaptırılmış, restorasyon çalışmalarıyla duvarları koruma altına alınan bir yapı. Kullandığımız spor salonunda tadilat vardı, malzemeler geçici olarak oraya kondu. Tadilat 15 gün içinde sona erecek. Yapıya herhangi bir fiziki zarar verilmedi. Biz bütün dinlere saygı gösteren bir toplumuz. Bu geçici bir durum. Bayındır’da halen bir Ermeni cemaati olsaydı zaten böyle bir şey yapmamız mümkün olmazdı.”

Süreklilik olursa suç

Bu durumun suç teşkil edip etmediğini sorduğumuz Hayrat Canlandıran ve Araştıran Mimarlar ve Mühendisler Derneği (HAYCAR) Başkanı Jan Gavrilof ise şu açıklamayı yaptı: “Bu konuda daha önce bir uyarı yapılmış ve yapı buna rağmen aynı şekilde kullanılmaya devam ediyorsa, bu durum suç teşkil eder. Ancak ilk defa yaşandığı için cezai bir işlem uygulanacağını düşünmüyorum. Sizlerin vasıtasıyla resmî olarak duyurulacak olan bu durumun takipçisi olunmalı. Uyarıların ardından aynı şekilde kullanılmaya devam edildiği takdirde işlem başlatılabilir.”

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.