Türkiye–Rusya ilişkileri: “Bu millet çileye alışık”tan “en kötüsüne hazırlıklı olmalıyız”a

Rusya’nın Türkiye’yle ilgili yaptırımları düzenleyen kararnameyi imzalamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na katıldığı Fransa’dan Katar’a giderken uçakta gazetecilerle konuştu. 

Erdoğan, Türkiye’nin uçak düşürme olayındaki haklılığının diğer ülkelerce de kabul edildiğini ifade ederken, Rusya’nın politikalarını eleştirdi.

İkili görüşmelerde ABD, Ukrayna, Almanya ve Fransa cumhurbaşkanlarıyla bir araya geldiğini söyleyen Erdoğan, ‘dört ülke de haklı olduğumuzu düşünüyor,  ‘NATO olarak da biz her zaman Türkiye’nin şu anda yaşadığı olayda da yanındayız. Bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz’ dediler” ifadelerini kullandı.  

Putin’in ‘Türkiye IŞİD’den petrol alıyor” açıklamasının inandırıcılığı olmadığını söyleyen Erdoğan, yaptırımlarla ilgili “Rusya’ya herkesin yaptırım uyguladığı tarihlerde Türkiye yaptırım uygulamamıştır. Stratejik ortağımızdır, gıda dahil ürünleri vermeye devam edeceğiz dedik. Şu anda ise onların yaptığına bir bakın. Bu gıda ürünlerini almayacağız diyor, işadamlarımıza eza ceza çektiriyorlar. Bunlar devlet ciddiyetiyle bağdaşmıyor” dedi. 

Olası doğalgaz kriziyle ilgili Erdoğan, “Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık biliyorsunuz, doğalgazla tanışalı ne kadar zaman olduğu belli. Bu millet çileye alışık bir millettir. Kaldı ki Rus doğalgazı olmazsa biz yandık bittik diye bir durum yok. Rusya dışında birçok ülkeden doğalgaz aldığımızı zaten dile getirdim.” 

Davutoğlu: Karşılıklı taahhütler var

Başbakan Davutoğlu, Rusya’yla ekonomik anlaşmalarla ilgili, “Karşılıklı taahhütler var. Ama en kötü ihtimale de hazırlıklı olmamız lazım” dedi. 

Bir televizyon programında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu’ysa Türkiye-Rusya ilişkilerine dair “hemen alınacak bazı tedbirler olduğunu” söyledi:  

“Öncelikle zarar gören ihracatçılarımızın, turizmcilerimizin ve Türk ekonomisinin bundan etkilenmemesi için neler yapacağımız, kısa vadede alacağımız telafi edici tedbirleri yakında kamuoyuyla paylaşacağım.” 

İthalat, ihracat ve yatırım faaliyetleri konusunda yaşanacakların ‘karşılıklı zarar’ olacağını ifade eden Davutoğlu, “doğalgazı kesme konusunda bir yaptırım olacağını düşünmüyorum” dedi: “Çünkü çok ciddi karşılıklı angajmanlar, uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütlerimiz var. Yani bu bir bavul ticareti değil, ‘dur’ dediğinde duracak olan. Karşılıklı taahhütler var. Ama en kötü ihtimale de hazırlıklı olmamız lazım.”

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında