Özgecan davasında karar: Ağırlaştırılmış müebbet

11 Şubat günü bindiği minibüstekiler tarafından öldürülen Özgecan Aslan'ın bugün yapılan karar duruşmasında sanıklar Ahmet Suphi Altındöken, Fatih gökçe ve Necmettin Altındöken'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

11 Şubat’ta okulundan evine dönmek için bindiği minibüstekiler tarafından öldürülen 20 yaşındaki Mersin Üniversitesi öğrencisi Özgecan Aslan’ın bugün Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, sanıklar Ahmet Suphi Altındöken, Necmettin Altındöken ve Fatih Gökçe hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

İstenen ceza verildi

Kararın açıklanmasının ardından Aslan ailesinin avukatı Efkan Bolaç, “Neredeyse 40 yılın üzerinde bir süre içeride kalacaklar gibi görünüyor. İstediğimiz gibi bir karar çıktı. Kamuoyunun baskısı, örnek olacak bir karar olması isteği bu sonucu getirdi” diye konuştu. Bolaç sözlerine şöyle sürdürdü: “Dosyada son söz söylenirken Özgecan’ın amcası ‘Bir ceza istiyorum' demişti. Bu ceza bundan sonraki bütün kadın cinayetlerinde örnek olur diye düşünüyoruz. İndirimsiz, 'çok seviyordu ağır tahrik altındaydı' gibi örneklemelerin olmayacağı bir süreç olsun istiyoruz. Umarız bundan sonra bu karar bütün ülkede emsal teşkil eder. Kadın cinayetleri bakıldığında politik olmuş durumda. Neredeyse yüzde 1500 artmış cinayetler. Bunların önüne geçmek için caydırıcı önlemler alınması gerekiyor. Tarsus Ağır Ceza Hakimliği üzerine düşeni yaptı ve indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.”

Emsal olsun

Cinayeti işleyen Ahmet Suphi Altındöken’e cinayette yardım eden baba Necmettin Altındöken'in, “Tüm Türkiye’den özür diliyorum oğlumun yaptığı için” dediğini de aktaran Bolaç şöyle devam etti: “Özgecan’ın ailesi indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istiyordu. Ailenin söylediği şey aynıydı 'Bir ceza olsun, örnek olsun, emsal olsun'. Bugün özel bir durum varmış, Özgecan’ın anne babasının evlilik yıldönümüymüş. Böyle bir tesadüf oldu. Bundan sonraki süreç temyiz süreci olacak. Temyizden sonraki süreci bekleyeceğiz."

Kadınlar Adliye önündeydi

Dava öncesinde ellerinde dövizlerle Tarsus Adliyesi'nin bahçesinde toplanan Tarsus Kadın Platformu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile Kadın ve Demokrasi Derneği temsilcileri basın açıklamaları yaparak kadın katillerinin tahrik indiriminden faydalanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanması gerektiğini ifade etti.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana milletvekili Meral Beştaş Danış da “Özgecan simge davalardan biridir. Özgecan şiddete maruz kalan tüm kadınların davasıdır" diye konuştu.

Tüm öldürülen kadınların davası

Tarsus Kadın Platformu adına açıklama yapan Eğitim-Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel, Özgecan davasının Özgecan Aslan nezdinde erkek şiddeti ile katledilen tüm kadınların davası olduğunu söyledi. Davanın kadın düşmanlığı ile kuşatılmış özel ve kamusal alanlarda şiddetin her türlüsüne maruz kalan tacize, tecavüze uğrayan kadınların davası olduğunu anlatan Yücel, “Sokakta, evinde, yatağında katledilen katilleri erkek yargı tarafından mahkeme salonlarında ödüllendirilen kadınların davasıdır” diye konuştu.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Hukuk Komisyonu Başkanı Betül Yanılmaz da "Özgecan Yasası" olarak isimlendirilen ve toplumun büyük bir kesiminin talebi olan ceza mevzuatında yapılacak değişikliklerin bir an önce gündeme alınması gerektiğini vurgulayarak, kadın cinayetinde uygulanan indirimlere son verilmesini ve caydırıcı cezaların verilmesini istedi.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında