KİTAP / ԳԻՐՔ Kasım: Tekirdağlı Kasapyanlar anlatıyor

Merhaba, 

Daniel Kehlmann son romanı ‘F’de, okurlarını hiç de yabancısı olmadıkları bir dünyanın kapısından içeri davet ediyor. Vasat olmaktan kaçışın mümkün olup olmadığına dair okurun zihnine düşünce tohumları ekiyor ve onu yeni sorularla baş başa bırakıyor. Tüm bunları yaparken kullandığı mizahi üslup, kitabın aktarmak istediği felsefeyle örtüşünce ortaya keyifle okunacak bir kitap çıkıyor. Artun Gebenlioğlu yazdı. 

Araştırmacı Emrah Cilasun’un Patika Kitap’tan çıkan ‘Yeni Paradigmanın Eşiğinde ‘Bediüzzaman’ Efsanesi ve Said Nursî Gerçeği’ kitabı, Said Nursi’nin Ermeni Soykırımı’na bir şekilde iştirak ettiğini birçok farklı veriyi bir araya getirerek ileri sürüyor. Cilasun, Nisan ve Mayıs 1915’te Van’daki Osmanlı jandarmasında görevli olan Venezuelalı Rafael de Nogales’in anılarında yer alan bir fotoğrafta Nursi’ye rastlıyor. Kürt süvarilerle birlikte poz veren Nogales, bu süvarilerin Laz Taburu’yla birlikte 4,500 Ermeni’nin katledilmesinden sorumlu olduğunu ifade ediyor. Cilasun,  aynı zamanda Nogales’ın bahsettiği ‘300 Kürt süvarisi’nin Nursi’nin kumandasındaki ‘300 keçekülahlı’yla aynı sayıda olduğunu da ekliyor. Emre Can Dağlıoğlu yazdı.  

Levent Cantek’in ‘Ankara Üçlemesi’nin son kitabı ‘Uzak Şehir’ Türkiye’de örneğine az rastlanan ‘dönem çizgi romanı’ türünün en çarpıcı örneklerinden biri. Cantek, Berat Pekmezci ile birlikte hazırladığı ‘Uzak Şehir’de yoğun bir siyasi buhranı ve bu buhranın yarattığı karanlığı gözler önüne seriyor. Yigilante Kocagöz yazdı.

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr