Sur’da Kurşunlu Camii yanıyor

Sokağa çıkma yasağının ve çatışmaların altıncı gününe girilen Diyarbakır Sur ilçesindeki Kurşunlu Camisi’nde atılan bombalar nedeniyle yangın çıktı.

Sokağa çıkma yasağının altıncı gününe girdiği Diyarbakır Sur ilçesinde bugün çıkan çatışmalardan tarihi Kurşunlu Camii de nasibini aldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, operasyonların sürdüğü ve sokağa çıkma yasağı uygulanan altı mahalleden biri olan Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Fatihpaşa Camisi ya da diğer ismiyle Kurşunlu Camii’nde sabah saatlerinde yangın çıktı.

Bombaatarın isabet ettiği Kurşunlu Camii ve bir evde çıkan yangını söndürmek için bölgeye giden itfaiyelerin geçişine izin verilmezken, itfaiye araçları polis tarafından Şeyh Said Meydanı'nda bekletiliyor. Camideki yangın hala devam ediyor.

Tarihi yıkıma karşı imza kampanyası

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur’da, UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde de yer alan Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin de içinde olduğu tarihi yapıların tahrip edilmesi ve sivil ölümlere karşı imza kampanyası başlatıldı.

Doç. Dr. Aziz Yağan tarafından change.org üzerinden başlatılan kampanya,  Türkçe, İngiliz, Fransızca, Kürtçe, Ermenice, Lazca, Süryanice, İsveçce, Yunanca, İspanyolca, Almanca, Arapça, Farsça olmak üzere 13 farklı dilde hazırlandı.

Kampanya metninde “Sadece Kürdlerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Yahudilerin, Türklerin, Arapların değil, tüm milletlerin ve dinlerin ortak mirası olan ve gelecek nesillerin de görmeye, dokunmaya hakkı olduğu Diyarbakır Kalesi içindeki binlerce yıllık tarihi eserler umursamazca tahrip ediliyor. Bu tarihi eserlerin dostu/koruyucusu siviller katlediliyor" deniyor. 

Kampanyaya ulaşmak için tıklayın

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında