Rus muhabirler Türkiye'den sınırdışı edildi

Haber için Türkiye'ye gelen Rus TV kanalı “Rossiya-1” muhabirleri, Hatay'a vardıkları sırada sınırdışı edildi. Türkye'den henüz resmi resmi bir açıklama gelmezken Rusya Dış İŞleri Bakanlığı, kararın 'kabul edilemez' olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de çekim yapan Rusya devlet televizyon kanalı “Rossiya-1” ekibinin gözaltına alınarak sınır dışı edildiklerini duyurdu.  

Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“7 Aralık tarihinde Rossiya-1 televizyon kanalı ekibinin Türkiye’nin Hatay ilinde tutuklandığını öğrendik. Karakola sevk edilen çekim ekibine polis, Türkiye’deki çalışma kurallarını ihlal ettikleri için sınır dışı edileceklerini söylemiş. Türkiye’deki Büyükelçiliğimiz olaya müdahale etmesine rağmen, Türk makamlarından ihlalin ne olduğu konusunda bilgi alınamadı.”  

Açıklamada, Ankara’nın, “Suriye sınır bölgesinde gerçekleştirilen yasadışı birtakım olayların görüntülenmesinden korktuğu” ifade edildi. 

Açıklamada, sınırdışı kararı “yasadışı ve kabul edilemez” diye nitelendi ve “Türkiye’de son dönemde yerli ve yabancı basına uygulanan baskıyı dikkate aldığımızda böyle bir davranış normal” ifadesi kullanıldı.

"Henüz kamerayı çıkarmamıştık"

Rusya televizyon kanalı RT’nin haberine göre, sınırdışı edilen gazeteciler Ankara ve IŞİD arasında var olduğu iddia edilen petrol ticaretine dair haber hazırlamak için araştırma yapıyordu. 

Alexander Buzaladze’nin hazırlayıp sunduğu ‘Special Correspondent’ programı için bölgeye gelen televizyon ekibi, Pazartesi günü sınırdışı edildi. Buzaladze  RT’ye yaptığı açıklamada, Suriye-Türkiye sınırına yaklaştıkları sırada, kamerayı çıkarmaya fırsat bulamadan güvenlik güçlerinin kendilerini engellediğini, önce gözaltına aldığını sonra da sınırdışı ettiklerini söyledi. 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Basın



Yazar Hakkında