HDK: Türkiye, halklarımızla barışmak için soykırımların utancıyla yüzleşmeli

HDK Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü 9 Aralık BM 'Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma ve Soykırım Suçunu Engelleme Günü' dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Eş sözcüler, “Soykırımı önlemek kolektif sorumluluğumuzdur" dedi.

9 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilen Soykırım Sözleşmesi,  bir ulusal, etnik ya da dinsel topluluğun üyelerine karşı, sırf bu topluluğa mensup oldukları gerekçesiyle ve o topluluğu yok etme kastıyla işlenen bir suç olarak soykırıma hukuksal bir tanım getiriyor ve sözleşmeye taraf ülkeleri, soykırım suçunu önlemek ve cezalandırmakla yükümlü kılıyordu. Türkiye, sözleşmeyi 1950’de imzaladı. BM Genel Kurulu Eylül 2015’te de 9 Aralık’ı ‘Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma ve Soykırım Suçunu Engelleme Günü' günü olarak kabul etti.

Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma ve Soykırım Suçunu Engelleme Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınlayan HDK Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, “Soykırımı önlemek kolektif sorumluluğumuzdur: Soykırım suçunun mağdurlarını anmakla onları yüceltebilir, uğradıkları zulme kayıtsız kalmadığımızı ve onları asla unutmayacağımızı ifade edebiliriz. Hakikatlerle yüzleşmek ve mağdurlarından özür dilemek Türkiye'nin dünyayla ve halklarımızla barış ve eşitlik içinde bir arada yaşayabilmesinin de yoludur” dedi.

HDK Eş Sözcüleri yayınladıkları mesajda, "Halkların Demokratik Kongresi adına soykırımlar sonucu kaybedilen milyonlarca insanın hatırası önünde saygıyla eğiliyor; Türkiye’ye 'Soykırımı Önleme Uluslararası Sözleşmesi'nin imzacısı olduğunu hatırlatıyoruz. Türkiye’yi Ermeni ve Süryani soykırımının inkârına son vermeye, siyasi mirasına sahip çıktığı Osmanlı Devleti’nin halklara ve inançlara karşı işlediği insanlık suçlarından ötürü özür dilemeye; sorumlu ve failleri ifşa yoluyla, yaraları samimi bir yaklaşımla sarmak ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak üzere atılması gereken ilk adımları atmaya çağırıyoruz" dedi.

 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında