Arina 4 saat dalgalarla boğuştu

Yunanistan’a geçmek isteyen mültecilerin Ege Denizi’nde yaşadığı dram, bu kez Halepli bir Ermeni aileyi vurdu.

VARTAN ESTUKYAN
estukyan@gmail.com

VARDUHİ BALİAN
vardbalian@gmail.com

29 Kasım akşamı İzmir’den Yunanistan’a geçmek için bir tekneye binen Halepli Tekeyan Ailesi’nden dört kişi, teknenin batması sonucu denizde kayboldu. Teknede Hovhannes Tekeyan, Talin Batrunyan-Tekeyan, Arina ve Vahak Tekeyan ile Seta Batrunyan bulunuyordu. Aileden tek kurtulan ise 19 yaşındaki Arina Tekeyan. Tekeyan, dört saat yüzdükten sonra karaya çıkmayı başardı. Olayın ardından bir gece hastanede kalan Arina Tekeyan’ın sağlık durumu şu an için iyi. Haberin duyulması üzerine, Almanya’daki teyzesi, eşiyle birlikte Türkiye’ye gelerek Tekeyan’ı yalnız bırakmadı. Şu an İzmir’de bulunan Arina Tekeyan, Almanya’ya gitmek istese de teknenin batmasıyla birlikte kaybolan resmî belgeler, işlerini bir hayli zorlaştırıyor.

Patrikhane devrede

Daha önce Türkiye’ye gelen birçok Suriyeli aileye yardımcı olan Patrikhane, Tekeyanlar için de yoğun mesai harcıyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, şunları söyledi: “Tekeyan Ailesi’nin beş üyesi, Yunanistan’a geçmek için bir tekneye binmişler. Aileden dört kişinin henüz bedenine ulaşılamadı; ancak Arina, yüzerek karaya çıkmayı başarmış. Almanya’dan teyzesi geldi, şimdi onunla birlikte kalıyor. Sağlık açısından bir sorunu olmasa da psikolojik olarak kötü durumda. Biz de Patrikhane olarak elimizden geleni yapıyoruz. Teyzesi Arina’yı alıp Almanya’ya götürmek istiyor, ben de bunun için Alman Konsolosluğu’yla iletişime geçtim. Öte yandan Ermenistan hükümetiyle de sürekli iletişim halindeyiz. Almanya’dan vize çıkmaması durumunda, daha önceki Suriyeli ailelere yaptığımız gibi, Arina’yı da en azından ilk etapta Ermenistan’a göndereceğiz.”

“Diğerlerini bekleyeceğiz...”

Arina’nın teyzesi ise şimdilik hem Arina’nın belgeleri, hem de ailenin diğer üyelerinin bedenlerine ulaşmak için beklediklerini söylüyor: “Teknenin batmasıyla Arina’nın kâğıtları da kayboldu. Belgelerin çıkarılması için Alman konsolosluğuna başvurduk, bekliyoruz. Kâğıtlar olsa ve Almanya’ya gidiş izni çıksa bile ailenin geri kalanının bedenlerine ulaşana dek bekleyeceğiz. Özel bir durum olduğu için Almanya Konsolosluğu da başvuruyu kabul etti, şimdilik tek yapabildiğimiz beklemek.”

Diaspora Bakanlığı da takipte

Ermenistan Diaspora Bakanlığı yetkililerinden Firdus Zakaryan da Agos’a yaptığı açıklamada, Arina Tekeyan için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapacaklarını belirtti. Zakaryan, “Arina’nın Ermenistan’da 17 yaşında bir kız kardeşi var ve dayısı Hovhannes Batrunyan’la Ermenistan’da yaşıyor. Arina’nın belgelerinin tamamlanması halinde, eğer kendisi de Ermenistan’a gelmek isterse, Diaspora Bakanlığı olarak gereken her şeyi yapmaya hazırız. Onun okul masraflarını, barınma sorununu halletmek için elimizden geleni yaparız” dedi.