LEVON BAĞIŞ

Levon Bağış

OBUR

Kurtuluş çarşı pazar

Bazen siz de kendinizi, etrafınızdaki pek çok kişiyle aynı memlekette yaşamıyormuşsunuz gibi hissediyor musunuz? Ben sıkça hisseder oldum. Ama özellikle yılbaşlarında bu hissiyat bende daha da kuvvetleniyor. Yılbaşı öncesi çıkan dergiler gerçekten İsveç’te ya da Finlandiya’da yaşıyormuşum hissi uyandırıyor bende.

Koca koca dergiler, sadece yılbaşı sofralarından, süslerinden, sofra adabından bahsediyor. Kolektif bir yeni yıl coşkusuna dahil olmamızın şart olduğunu anlıyoruz başlıklardan.

Yeni yıl kutlamalarının pek çok çılgın yolu var. Gecen hafta Hamburg’da, Noel Baba ve geyiklerinin kıyafetlerine bürünmüş insanlar da dahil olmak üzere yüzlerce kişinin katıldığı bir pazar koşusu bile gördü bu gözler.

Anlayacağınız, yılbaşı münasebetiyle balondan Noel Baba’nın törensel bir şekilde bıçaklandığı yurdumdan daha komik olma şansı olmasa da, Hamburg sokakları da fena değildi hani.

Yılbaşı yaklaşıyorken, en iyi yılbaşı alışveriş noktalarını yazayım dedim. Sonradan Kurtuluş-Bomonti yakınlarına taşınanın herkes gibi bende buldumcuk olduğumdan, Kurtuluş’tan bir-iki yer tavsiye edeceğim.

1. Tuana Meze: Kurtuluş Caddesi’nin en yeni mezecisi. ‘Yeni’ dediğime bakmayın, onuncu yılı... Sahipleri daha önce mezecilerde çalışmış, işi iyi bilen kimseler. Özellikle midye dolmasını tavsiye ederim, bir de tezgâhtakilerle muhabbeti.

2. Topikçi Musa Usta; dükkân değil tezgâh. Pangaltı’ndan Kurtuluş’a çıkarken, Eşref Efendi Sokağın köşesinde, minicik bir tezgâh. Evde yapılmadıysa en iyi topik budur bence. Neredeyse 25 yıldır o minin cam tezgâh orada duruyor. Denemekte fayda var.

3. Göreme: Kurtuluş Caddesi’nde Tuana’nın hemen yanında... Eskiden şehrin belki de en iyi tatlılarını ve kesinlikle en iyi tavukgöğsünü yapardı. Şimdi eski kıratında değil ama manda kaymağının böylesini başka yerde bulmanız zor. Kaymaklı dondurması da iyidir.

4. Nazar: Profiterol budur. Ben daha iyisini yemedim. Sosunu çikolatadan yaparlar; acımsı ve çok lezzetlidir. Sahibi, bütün dünyada maratonlara katılmış bir atlet.

5. Gökçe Ciğercisi: Pangaltı’dan Kurtuluş’a çıkan Ergenekon Caddesi (Hrant Dink Caddesi) üzerinde, tertemiz bir ciğerci. Ciğercilerin, sakatatçıların genelde kendine has bir kokuları olur. Ne kadar temiz olursa olsun, bu koku hep olur diye düşünmeyin. Her zaman taze ürünler. Yılbaşı sofrası epey uzayacağından, gecenin ilerleyen saatlerinde işkembe servisi yapmak için buradan temiz, pişmeye hazır işkembenizi alabilirsiniz. Başı kalabalık değilse, güzel bir tarif de cabası.

6. Yeni İdeal - Kozmoğlu: Dükkânı tanımayan ve elinde yanlış isimle arayan bir müstakbel müşterisi dükkânı sorduğunda, ona “Nerede, bilmiyorum” diyecek kadar kendine has bir patronu olan, şehrin belki de en karakterli dükkânlarından biri. Memlekette domuz üretimi kalmadığından, domuz yemek isterseniz zaten tek adres. Ama mecburiyetten değil, lezzetinden dolayı da tavsiye ederim. Özellikle gravyerli sosisini ve gerdandan yapılma salamını mutlaka sofraya koyun derim. Kurtuluş’tan biraz uzakta, Dolapdere’de.

7. Damla Dondurma Boza: Marketlerde satılan boza benzeri tatlı içeceği sevmiyorsanız ve mahallenizden Orhan Pamuk’un kahramanı Mevlüt gibi bir bozacı geçmiyorsa, Damla Boza’yı tavsiye ederim. Ekşi boza pek tutmadığından biraz tatlımsı halde satsa da, iki-üç gün bekletince tam kıvanma ulaşıyor. Kurtuluş Caddesi’nde.

8. Pelit Turşu: Kurtuluş Caddesi’nin ilerilerinde. İnsanın içini şap gibi yakmayan, yediğiniz meyvenin, sebzenin tadını alacağınız turşular yapıyor. Özellikle bamya, erik ve sarımsak turşusu tek başına meze olabilecek kalibrede.

Bir de, Kurtuluş sınırları dışına çıkmayı mecburî hale getiren bir yer var ki, yılbaşının resmÎ tedarikçisi diyebiliriz. Yılbaşı sofrası dendi mi olmazsa olmazlarımız, kırmızı çizgilerimiz var. Mesela iyi bir şampanya. Ayrıca, gece uzun sürsün diye, yüksek alkol yerine şarap tercih etmek iyi fikir. İyi ve bol çeşit şarabı bir arada bulacağımız bir yerimiz olmalı. Şehrimizde sadece şarabı değil, iyi birayı ve viskiyi de bulabileceğiniz La Cave Cihangir, bu ihtiyacımızı karşılıyor. Esat Ayhan, dükkânın sahibi ve sanki daimi bir objesi gibi. Sürekli oturduğu koltuğunda güler yüzüyle kendisini görebilirsiniz. Tavsiyelerine mutlaka kulak verin. Keyifli sohbetini de kaçırmayın. Başı kalabalık değilse çay, hatta keyfi yerindeyse şarap bile ikram edebiliyor. Kesin bilgi...

Eğer yılbaşı alışverişinizi Kurtuluş’tan yapacaksanız elinizi çabuk tutun. Yılbaşı yaklaştığında, hele yılbaşı günü, kişi başına en çok kuaförün düştüğü Kurtuluş’ta, kuaförlerden koşarayak çıkan, kabarık saçlı tantiklerin gadrine uğramayın sonra.