Elçi soruşturmasında şüpheli de yok tanık da

Diyarbakır Barosu, olay yeri incelemenin sağlıklı yapılamaması, gazetecilerin çektiği görüntülerde ateş ederken görünen polis memurlarının halen görevde olması, soruşturma dosyasında henüz şüpheli kimsenin olmamasının kaygıları arttırdığını belirterek savcılığa başvuruda bulundu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım’da Diyarbakır Sur’da öldürülmesiyle ilgili soruşturma sürüyor. Diyarbakır Barosu, olay yeri incelemenin sağlıklı yapılamaması, gazetecilerin çektiği görüntülerde ateş ederken görünen polis memurlarının halen görevde olması, soruşturma dosyasında henüz şüpheli kimsenin olmamasının kaygıları arttırdığını belirterek savcılığa başvuruda bulundu. Ayrıca, soruşturmada dinlenen tanıkların hiçbirinin Elçi’nin vurulduğu anı görmediği ortaya çıktı.  

Olayın ardından başlatılan soruşturmada, Elçi’nin öldürüldüğü anda sokakta olanlar tanık olarak dinlendi. Gazeteciler, avukatlar ve olay anında sokakta görülen polislerin tamamının savcılık tarafından ifadesi alındı.  İfade verenler, Elçi’nin öldürüldüğü anı görmediklerini söyledi.

Diyarbakır Barosu’nun yaptığı basın açıklaması sırasında Emniyet Foto Film Şubesi ve Emniyet İstihbaratta görevli polis memurlarının da görüntü aldığı belirtiliyor. Ancak görüntü almak için olay yerinde görevli olan Emniyet Foto Film Şubesi kameramanı polis memuru, çıkan çatışma sırasında kendi yere attığını ve kamerasının kayıttan çıktığını iddia etti. Ayrıca sokakta bulunan PTT ve bir kebapçıya ait görüntüler, polis tarafından alınmasına rağmen halen savcılık dosyasına girmiş değil.

Olay gününe ait Emniyet İstihbarat’ta görevli polis memurlarının çektiği görüntüler soruşturma dosyasına girdi.    

Adalet Bakan Bekir Bozdağ ise, 1 Aralık’ta taziye ziyareti için gittiği Diyarbakır’da, olayla ilgili 83 delil tespiti yapıldığını, görüntü ve fotoğraf çekildiğini, kamera kayıtlarının alındığını, 71 delil unsurunun soruşturmayı yürüten savcılar tarafından incelenmek üzere uzmanlara verildiğini açıkladı.

Dilekçe verildi

Diyarbakır Barosu, soruşturmayla ilgili savcılığa dilekçe verdi.  Şüphelilerinin polis olduğuna dikkat çekilerek, soruşturmanın polislerce yürütülmesinin tarafsızlık ilkesiyle çelişeceği belirtilen dilekçede, soruşturmadaki işlemlerin Jandarma tarafından yapılması talep edildi. Dilekçede, Elçi’nin baro başkanı seçildiği  Kasım 2012’den itibaren Emniyet, Jandarma ve MİT tarafından dinlenmesi ve kayda alınması, teknik araçla izleme ve önleyici dinleme kararı alınıp alınmadığının araştırılması istendi. 

Dink ailesinden taziye

Dink ailesi, Tahir Elçi’nin ailesine ve Diyarbakır Barosuna taziye ziyaretinde bulundu. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink, oğlu Arat Dink, kardeşi Hosrof Dink, Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ve Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, 5 Aralık Cumartesi günü Diyarbakır’a gitti. Elçi’nin mezarına karanfil bıraktı. Mezar başında konuşan Rakel Dink, “Türkan’la aynı acıyı paylaşıyoruz. Böylesi kıymetli canların hunharca öldürüldüğü bir ülkede yaşamak zor geliyor” dedi. Mezar ziyaretinin ardından Dink ailesi, Tahir Elçi’nin evinde, Elçi ailesiyle görüştü. Dink ailesi, Diyarbakır Barosunu da ziyaret ederek, Baro Başkan Vekili Ahmet Özman’la görüştü. Baroya da taziyelerini ileten Dink ailesi, devam eden soruşturmaya dair de bilgi aldı.  

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.