Yargıtay, Trabzon Ali Öz davasını bozdu

Hrant Dink cinayeti döneminde Trabzon’da Jandarma Alay Komutanı olan Ali Öz hakkında Sulh Ceza Mahkemesinin verdiği karar Yargıtay tarafından bozuldu. Dink cinayetinde kamu görevlileriyle ilgili olarak hazırlanan iddianamenin kabul edilmesinin ardından, Trabzon’daki Dink cinayetiyle ilgili açılan davaların birleştirilmesi gündeme gelecek.

Trabzon’da Dink cinayetiyle ilgili olarak dönemin Jandarma Komutanı Ali Öz ve, Yüzbaşı Metin Yıldız ve aynı dönem görevli 4 asker hakkında iki ayı dava devam ediyor. Devam eden her iki davada da askerler, "Görevi ihmal" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçundan yargılanıyor. Her iki yargılamada da mahkemelerin verdiği kararlar Yargıtay tarafından bozuldu. 

Yargıtay tarafından bozuldu

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesince, Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettiği ileri sürülen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, Yüzbaşı Metin Yıldız ve 4 asker hakkında verilen kararı bozdu.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in, 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 7 asker hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde "görevi ihmal ve evrakta sahtecilik" suçundan dava açılmıştı.

6 ay ceza vermişti

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesince, Dink'in öldürülmesi olayında "görevi ihmal" suçunu işledikleri kanaatine varılan Albay Ali Öz ile Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ın 6'şar ay, astsubaylar Hüseyin Yılmaz, Okan Şimşek ve uzman çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ile Veysal Şahin'in 4'er ay hapis cezasına çarptırılmasına, Astsubay Gazi Günay ile Uzman Çavuş Önder Araz'ın ise delil yetersizliğinden beraatına karar verilmişti.

Yargılamayı ağır ceza mahkemesi yapmalı

Dairenin bozma kararında, sanıkların "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçundan da yargılanması gerektiğine hükmedildi.

"Görevi ihmal" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarına ilişkin yargılama görevinin üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait olduğu ve görevsizlik kararı verilmesi gerektiği gözetilmeden yargılamaya devam edilmesi ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden kovuşturmanın birlikte yürütülmesi gerektiğinin gözetilmemesi de bozma nedeni sayıldı.

Birleştirilmesi  bekleniyor

Trabzon Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından, dosya yeniden Sulh Ceza Mahkemesi’ne gelecek. Trabzon’daki mahkemenin Yargıtay kararına uyması durumunda, dosyanın Trabzon 1.  Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davayla birleştirilmesi gündeme gelecek. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’nin de dosyayı, Dink cinayetinde kamu görevlileriyle ilgili olarak hazırlanan iddianamesinin kabul edilmesinin ardından, birleştirme talebiyle İstanbul’a göndermesi bekleniyor.

Ne olmuştu? 

Aynı iddiayla iki ayrı dava açılmıştı 

Albay Öz hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ve Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi de yargılama yapmıştı. Öz ve 8 jandarma istihbarat personelini yargılayan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilmesi isteğinde bulunmasına karşın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi dosyaları birleştirme talebini de elindeki dosyaları da reddetmişti. Bunun üzerine 2. Sulh Ceza Mahkemesi, sanık Ali Öz ve Metin Yıldız’ın altı ay, Hüseyin Yılmaz, Ömer Ünalır, Okan Şimşek ile Veysel Şahin’in dört ay hapsine hükmetti. Dink ailesinin avukatları her iki mahkeme kararını da temyiz etmişti. Yargıtay, Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararı da bozmuştu. 

Birleştirmeme kararı da bozulmuştu

Yargıtay ayrıca Öz hakkında 2006 Temmuz ayında öğrendiği bilgileri cinayetten sonra öğrenmiş gibi ‘Görev Sonuç Raporu’ ve ‘Haber Kayıt Bildirim Formu’na sahte içerikle düzenlemek ve haber kayıt bildirim formunu bizzat imzalamaktan açılan iki dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülmesi gerektiğine hükmetti.

Ana davayla birleştirilmedi 

Dink ailesi avukatları, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yaptığı yargılamanın, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan Dink cinayeti ana davası ile birleştirilmesini istemişti. Talebi kabul eden Trabzon’daki mahkeme, birleştirilmesi talebiyle, dosyayı İstanbul’daki mahkemeye göndermişti. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi ise birleştirme talebini reddetmişti. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası

Etiketler

Dink cinayeti


Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.