Sur’da sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

2 Aralık’ta Diyarbakır Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı, “ikinci bir duyuruya kadar” kaldırıldı.

Diyarbakır Valiliği, Sur’da dokuz gündür süren sokağa çıkma yasağı saat 23.00 itibariyle ikinci bir duyuruya kadar kaldırıldığını açıkladı. 2 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına ilişkin Valilikten yapılan açıklamada “İlçemiz merkez mahallelerinde yoğunlaşan BTÖ mensuplarının faaliyetlerine son verilmesi, kamu düzeninin sağlanması, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin temin edilmesi amacı ile ilçemiz Suriçi’nde bulunan toplam 15 mahallemizin 6’sında (Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş) ve Gazi caddesinde 2 Aralık 2015 Çarşamba günü saat 05.00 itibari ile ikinci bir emre kadar Kaymakamlığımızca sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Bu mahallelerimizde ilan edilen sokağa çıkma yasağı 10.12.2015 Perşembe günü saat 23.00 itibari ile ikinci bir duyuruya kadar kaldırılmıştır” denildi.

Dört kişi öldü

Diyarbakır’dan gazeteci Faruk Balıkçı’nın Agos’a verdiği bilgilere göre, Suriçi’ndeki yasak sırasında üç kişi hayatını kaybetmişti. Kurşunlu Camii yakınlarında yola tuzaklanan el yapımı bombayı imha etmeye çalışan bir polisin da açılan ateş sonucu hayatını kaybetmesiyle, ölenlerin sayısı dörde yükselmişti. Öte yandan, Sur’daki yasağı protesto eylemleri sırasında iki kişinin yaralandığı, yaralananlardan 23 yaşındaki Harun Şanlı’nın tedavi altına alındığı ve durumunun ağır olduğu da kaydetmişti. 

Kültürel miras tehdit altında

Öte yandan 2 Aralık’tan beri süren sokağa çıkma yasağının yedinci gününde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Feleknas Uca ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Gültan Kışanak, “Oradaki vatandaşlar evlerinden çıkamıyor, gıda sıkıntısı çekiyor. Hasta olan doktora gidemiyor. Fırınlar kapalı. Her şeyden önemlisi orada can kayıpları var. İnsanlar yaşamlarını yitiriyor. Hayat durmuş, sadece silahlar konuşuyor. Çatışma, ölüm var. Halkımızın can ve mal güvenliliği koruyacak bu savaşı durduracak bir çözüm arıyoruz. Ankara’nın bunu duyması lazım. Silah, çatışmayla çözümün olmayacağı çok açık. Kamu, güvenliği sağlamak için savaş çıkartamaz. Çözüm, barış ve yaşam hakkının korunmasını istiyoruz” diye konuşmuştu.

Sur’daki çatışmalar nedeniyle tarihi Kurşunlu Camii’nde yangın çıkmış, itfaiyenin girişine izin verilmeyince tarihi camide ciddi hasar meydana gelmişti.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında