Yapılamayan vakıf seçimleri Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, üç yıldır çıkarılmayan azınlık vakıfları seçim yönetmeliğine ilişkin soru önergesi verdi.

Azınlık vakıflarının seçim yapmasını sağlayan yönetmeliği iptal edilmesinin yaklaşık üç yıl geçmesine rağmen yeni yönetmelik yayınlanmadı. Azınlık vakıfları yönetmelik olmadığı gerekçesiyle seçim yapamıyor. CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, seçim yönetmeliğine ilişkin soru önergesi verdi.  Vakıflar’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde yönetmeliğin neden hazırlanmadığı soruldu.

Seçim yönetmeliğinin 19 Ocak 2013 yılında iptal edildiği, yeni yönetmelik olmadığı için vakıfların seçim yapamadığı ve büyük sorunların yaşandığına dikkat çekildi. Yeni hükümet Programında “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gayrimüslim azınlıkları herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakmayacak şekilde bütün hukuki ve fiili tedbirleri almaya devam edeceğiz” denildiği vurgulandı.

CHP’li Doğan, Akdoğan’a yanıtlaması için şu soruları sordu; 

1- Azınlık vakıflarının seçim yapabilmesine olanak sağlayan yönetmelik neden iptal edilmiştir?

2- Seçimlerin yapılabilmesi için yeni bir yönetmelik neden halen hazırlanmamıştır?

3- Yeni yönetmelik hazırlanması için bir çalışma yürütülmekte midir?

4- Hükümet programında yer alan “hukuki ve fiili tedbirler” arasında söz konusu yönetmelik de yer almakta mıdır?

Doğan, daha önce de Vakıflardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönetmeliği sormuş, Arınç, mevcut yönetmeliğin yaşanan zorlukları gidermek amacıyla yürürlükten kaldırıldığını belirterek “Cemaat Vakıflarının bu kapsamda ihtiyaçlarını daha iyi tespit ederek yeni bir yönetmelik hazırlanması amacıyla, cemaat vakıfları mensuplarından da alınan görüş ve öneriler doğrultusunda, yönetici seçimlerine ilişkin yeni bir yönetmelik hazırlama çalışmaları devam etmektedir” yanıtını vermişti. 



Yazar Hakkında