Nihat Kazanhan’ın katil zanlısı: Masum bir çocuktu

Polis tarafından başından vurularak öldürülen 12 yaşındaki Nihan Kazanhan'ın bugün görülen dördüncü davasından tek tutuklu sanık olan polis memuru M.N.G., “Nihat'ın masum bir çocuk olduğunu ve kasıt gözetmeden ölümüne neden olduğunu” söyleyerek kendisini savundu. Tutuksuz yargılanan dört polis memuru hakkında ise bu zaman kadar herhangi bir idari soruşturma açılmadığı da ortaya çıktı.

Polis tarafından başından vurularak öldürülen 12 yaşındaki Nihan Kazanhan'ın bugün görülen dördüncü davasından tek tutuklu sanık olan polis memuru M.N.G., “Nihat'ın masum bir çocuk olduğunu ve kasıt gözetmeden ölümüne neden olduğunu” söyleyerek kendisini savundu. Tutuksuz yargılanan dört polis memuru hakkında ise bu zaman kadar herhangi bir idari soruşturma açılmadığı da ortaya çıktı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü arkadaşlarıyla boş bir arsadayken başına isabet eden polis kurşunuyla ölen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması, Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Tutuklu sanık polis M.N.G. ve tutuksuz yargılanan dört polisin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla katıldığı duruşmada, Kazanhan ailesi ve çok sayıdaki avukatları hazır bulundu.

Silah ABD menşeli

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre duruşmaya gönderilen bilirkişi raporunda, cinayete dair zırhlı araç görüntülerinde herhangi bir oynamanın olmadığı, ancak Hayati Bilgin Jandarma Karakolu'na ait görüntülerin incelenebilmesi için ham görüntülerin gönderilmesi gerektiği ifade edildi.

Mahkemeye gönderilen belgeler arasında Kazanhan'ı öldüren silah hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazılan müzakere yazısına verilen yanıt da yer aldı. Gönderilen müzakere cevabında cinayette kullanılan silahın ABD'den ithal edildiği, o yüzden teknik bilgilerin aktarılamayacağı ancak talep edilirse silah firmasından isteyebileceği kaydedildi.

Polislere soruşturma açılmamış

Öte yandan avukatların bir önceki duruşmada talebi üzerine Mardin ve Şırnak Emniyet Müdürlükleri'nden gönderilen yanıtta ise “yargılanan polisler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmadığı” bilgisi yer aldı.

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise mahkemeden tutuksuz yargılanan polisler hakkında tutuklama kararı verilmesini talep etti. Söz alan diğer müşteki avukatlar da Kazanhan'ın katledilmesinin organize bir suç olduğunu ve bu suçun güvenlik görevlileri tarafından organize bir şekilde gizlenmeye çalışıldığının altını çizdi. Bu nedenle de dosyada adı geçen tüm polislerin yargılanması gerektiği ifade edildi.

Duruşma 12 Şubat’a ertelendi

Kazanhan'ın avukatlarından sonra söz alan sanık polis M.N.G. ise masum olduğunu dile getirdiği Kazanhan'ın kasıt gözetmeden ölümüne neden olduğunu söyleyerek kendisini savunup, tahliyesini talep etti.

Mahkeme, M.N.G.'nin tutuklu yargılanmasına devam edilmesi kararını almakla birlikte diğer dört sanık polise ilişkin tutuklama taleplerini reddetti. Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 12 Şubat 2016'ya erteledi.

Efkan Ala, provokasyon demişti

Nihat Kazanhan, 14 Ocak 2015'te başından vurularak hayatını kaybetmişti. Olayın sorumlusu olarak polis gösterilse de, İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu bu iddiaları yalanlamıştı. Efkan Ala, “Bugün orada polis silah da kullanmamış, herhangi bir gaz da kullanmamış. Dolayısıyla açık bir provokasyon var” demişti. Daha sonrasında yok denilen kamera görüntüleri ortaya çıkmış, polis memuru H.V. tutuklanmıştı. H.V. ifadesinde sanık M.N.G.’nin pompalı tüfeğiyle çocuklardan tarafa hedef gözetmeksizin üç dört el ateş ettiğini ve ateş etmesiyle Kazanhan’ın yere düştüğünü gördüğünü söylemişti. H. V. ayrıca M.N.G’nin karkola döndükten sonra tekrar olay yerine gidip attıkları gaz kapsülleri ile kendisinin pompalı tüfek ile attığı boş gaz fişeklerini topladığını ve karakolun içine bir yere gömdüğünü de söylemişti.

 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında