Hanuka ilk kez sokakta kutlandı: "Bir mucize yaşıyoruz"

Hanuka bayramı Beşiktaş Ortaköy'de kutlandı.

İbrani takvimine göre Kislev ayının 25'inde yakılacak ilk mumla başlayıp sekiz gün ve sekiz gece boyunca devam eden Hanuka bayramı Türkiye’de ilk kez kamusal bir alanda kutlandı. Hanuka, ilk kez Müslüman bir ülkede, açık bir meydanda kutlanmış oldu. 

Beşiktaş Ortaköy’de düzenlenen kutlamaya Beşiktaş Belediyesi ev sahipliği yaptı. Kutlamaya, Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva ve İstanbul Ermeni Katolik Cemaati Başepiskoposu Levon Zekiyan, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Ekümenik Patrik temsilcileri, Ermeni Patrikhanesi temsilcileri, Vakıflar Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, Dışişleri Bakanlığı müsteşarları, İstanbul Müftülüğü temsilcileri, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar katıldı.

‘Bir mucize yaşıyoruz’

Çok sayıda Yahudinin katıldığı kutlamda konuşan Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Büyük Edirne Sinagog’unun açılışını hatırlatarak şunları söyledi:

“Edirne’de bir milat yaşamıştık, burada bir mucize yaşıyoruz. Yıllardır Dünya’nın küçük büyük birçok şehrinde Hanuka mumlarımızın yakılışının fotoğraflarına imrenerek baktık. Neden bizler yüzyıllar önce bu özgürlüğü yaşayabilmemize kucak açan ülkemizde, kardeşlik ve sevgi ışığımızın coşkusunu  aynı şekilde  paylaşamamışız? Yaşanarak oluşmuş korkuların yarttığı önyargılar ve önyargıların beslendiği ötekileştirmelerle yarattığımız yeni korkularla, kapanmışız ve ışığımızı içimize hapsetmişiz. Ancak bir gün geliyor ki, bugün burada olduğu gibi, her kesimi sarsmaya başlayan önyargılar, ötekileştirmeler ve korkuları aşmayı hep birlikte beceremezsek bu duvarlar hepimizi yok etmeye başlıyor. Hanuka bayramının hikayesi de aslında farklılıklar içinde bir olana birlikte ulaşabilmenin hikayesi. Karanlıkları birlikte aydınlatabilecek ışığı oluşturabilme  ve anlayışının hikayesidir.”

‘Yaşamımın en görkemli hadisesi’

Törende konuşan Hahmbaşı İzhak Haleva ise şöyle konuştu:

“Bu şamdandaki barış, kardeşlik ve sevgiye adanmış dokuz mumdaki Hanuka’nın son gecesinde hep birlikte olmanın heyecanını paylaşmayı yaşamamın en görkemli hadisesi olarak gönlümde muhafaza edeceğim. Bu mumların ruhlarımızı aydınlatmasını temenni ediyor, ülkemize ve dünyaya hayırlar getirmesi için hepimizin tanrısına niyazda bulunuyorum.”

Konuşmaların adından, mumlar yakıldı. 

İvo Molinas gündeme getirmişti 

Hanuka, Dünyanın pek çok ülkesinde, meydanlara yapılan etkinliklerle kutlanıyor. Türkiye’de şimdiye kadar açık bir meydanda kutlama yapılmamıştı. Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, İstanbul’da da açık havada kutlanması yönündeki talebini Twitter’da dile getirmişti. 

Molinas’ın twitter üzerinden yaptığı “Yahudilerin Işıklar Bayramı’nın mumları İstanbul meydanlarında da yakılsa nasıl olur?” anketine 24 saatte 3 bin 704 kişi katıldı. Katılımcıların yüzde 40’ı “çok iyi olur” şeklinde yanıt verirken, yüzde 24 “TC daha demokratik bir ülke olur” yanıtını seçti. Yüzde 17 “anlamsız olur” derken, yüzde 19 ise “hiç mümkün değil” dedi.

Güvenlik gerekçesiyle duyuru yapılmadı 

Molinas’ın twitinin ardından Beşiktaş Belediyesi harekete geçerek, kutlamayı organize etti. Güvenlik gerekçesiyle kutlama duyurusunu sadece Türk Musevi Cemaati, kendi üyelerine yaptı. 

Etiketler

Yahudiler Hanuka


Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.