Sol oylar birleşti, Ulusal Cephe mağlup oldu

Fransa'da bölgesel seçimlerin ilk turunu birinci parti olarak tamamlayan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN), dün yapılan ikinci turda kaybetti. Zafer sol seçmenin desteğiyle Cumhuriyetçilerin oldu.

Geçen hafta pazar günü yapılan ilk turda 12 bölgenin 6'sını birinci tamamlayan aşırı sağcı FN partisi, ikinci turda hiçbir bölgede kazanamadı. 

2012 yılından bu yana seçmen sayısını yüzde 110 artıran, yerel seçimin ilk turunda aday oldukları bölgelerde yüzde 40 oy alan Marine Le Pen, oy oranlarını ikinci turda da korumayı başardı. Ancak sol seçmenin ana muhalefetteki merkez sağ parti Cumhuriyetçiler’in adaylarına oy vermesiyle kazanan Cumhuriyetçiler oldu. 

İlk turda yüzde 49 olan katılım oranı ikici turda ise yüzde 58,5'e yükseldi. 

İlk turda 13 bölgenin altısını kazanan FN, ikinci turda hiçbir bölgeden aday çıkaramadı. 

Nicolas Sarkozy’in liderliğindeki Cumhuriyetçiler ise, başkent Paris’in de dahil olduğu, ülkenin ekonomi merkezi Ile de France bölgesi ve en büyük şehri Lyon olan Rhône-Alpes da dahil olmak üzere yedi bölgeyi kazandı. 

Ana muhalefet lideri Nicolas Sarkozy, aşırı sağcı adaylara karşı Sosyalist Parti'yle ittifak yapmayı reddetmişti. Ancak Başbakan Manuel Valls, kendi adaylarını geri çekerek Sosyalist seçmenlere sağ adaylara oy verme çağrısı yapmıştı. 

Valls, dün akşam yaptığı seçim değerlendirmesinde kendi seçmenlerine Le Pen'in kazanmasını engelledikleri için teşekkür etti. Valls, “Ne zafer duygusu yaşıyoruz ne de rahatlama. Aşırı sağın ilk turda kazandığı oyları unutmadık. Bu tehlikenin ekarte edilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında